Bubblarna – partierna som vill in i de politiska finrummen
En vecka kvar till valet och det börjar bli dags för er som röstar att bestämma er. Full koll har du säkert på de åtta partier som har mandat både i riksdagen, regionen och Västerås kommunfullmäktige. Men har du koll på bubblarna?
Medborgerlig samling – Jan Röman, förstanamn på listan till kommunen
Medborgerlig Samling (MED) bildades 2014, då under namnet Borgerlig Framtid (BF), i oktober 2016 bytte partiet namn från till Medborgerlig Samling, förkortat (MED). På extrastämman valdes Ilan Sadé till ny partiordförande. Partiet beskriver sig liberalkonservativt och har nyligen startat en lokalförening i Västerås.
– Vi vill föra en evidensbaserad politik. Det ska vara öppenhet vad det gäller kostnader, kriminalitet och annat, och vi vill att stat och kommun ska ägna sig åt sina kärnverksamheter: skola, välfärd, försvar, polis och ordning och reda. Så ser vi det på riksnivå så vill vi spara pengar på att lägga ner och slå ihop flera av de myndigheter vi anser inte behövs.
Partiet vill på riksnivå göra satsningar på skolan, försvaret och polisen bland annat. De vill också sänka skatten, och på sikt menar de att den statliga skatten ska avskaffas, och klara sig på konsumtionsskatt. Istället vill partiet dra ner på bidrag: exempelvis vill de slopa partistödet till politiska partiet och avveckla pressstödet,
Vilka frågor vill du driva i Västerås kommunfullmäktige?
– Framför allt handlar det om skolan. Jag har sett att skolan i Västmanland och Västerås är bland de sämsta i Sverige i matematik. Sen behöver man se över infrastrukturen och vägunderhåll: idag bygger man en massa hinder och smalnar av vägar istället för att laga de hål man har. Sen har vi tittat på fygplatsen: och där går inte ekonomin ihop och där behövs en kompetent ledning som kan få ekonomin att gå ihop. Företag ska gynnas eftersom de skapar jobb.
Förespråkar ni skattesänkning även lokalt?
– Jag ser inte att Västerås stad idag kan sänka kommunalskatten, utan där måste ekonomin gå ihop först.
Vad är det ni skulle tillföra till fullmäktige, som inte finns idag?
– Det vi skulle kunna tillföra det är att se över ekonomin, och se att det går ihop. Vi tycker att det borde finnas en externrevisor som ser över ekonomin och tittar på de delar där det går med förlust.
Feministiskt initativ – Kristiina Koistila, förstanamn på listan till kommunen
Partiet Feministiskt initiativ bildades 2005 och representeras idag i EU-parlamentet och i 13 olika kommunfullmäktige runt om i landet. I Västerås finns en lokalförening sedan början av 2015 och listan till kommunvalet toppas av Kristiina Koistila som är socionom men som idag arbetar fackligt på heltid.
– Feministiskt initiativs utgångspunkt är den feministiska antirasismen. Vi ser idag att nationalismen växer i samhället, rasismen normaliseras och tusentals kvinnor vittnar om sexuella övergrepp, och då är vi ett parti som behövs mer än någonsin, säger Kristiina Koistila.
– I Västerås har vi en vision om ett jämställt och jämlikt Västerås där invånarnas behov går först. Vi vill se att service, mataffärer, skola, förskola och bibliotek ska finnas nära invånarna och där välfärden är gemensam.
Fi i Västerås går till val på att införa sex-timmars arbetsdag, då de menar att det skulle minska sjukskrivningar och förbättra hälsan. Partiet vill att Västerås stads anställda ska utbildas inom könsmakt, genus, antirasism, funktionalitet och hbtq, och de vill också göra satsningar på skola och förskola.
Hur ska ni finansiera de här satsningarna?
– Vi ser ekonomi och välfärd som två verktyg för att skapa ett jämlikt samhälle. Vi vill till exempel höja nivån i skattesystemet och ta fram nya intäkter via skatt inom finanssektorn. Lokalt tänker vi att vi behöver se över skattenivån och fördela pengarna på ett annat sätt än idag, säger Kristiina Koistila.
Vilken roll tänker ni att ni ska fylla i fullmäktige som inte finns där idag?
– Vi menar att vi är en röst om står upp för jämlikhet, jämställdhet och hållbarhet. En röst på oss är en förstärkning av de mänskliga rättigheterna i staden och en röst på nya perspektiv i politiken. Genom att rösta på oss begränsar man också Sverigedemokraternas inflytande över politiken – men man förstärker de feministiska och antirasistiska rösterna i de övriga partierna.
Landsbygdspartiet oberoende – Peter Hennig, förstanamn på listan till kommunen
Landsbygdspartiet oberoende bildades 2010 och har idag mandat i nio av Sveriges kommuner. I Västerås återfinns Peter Hennig på listan till kommunvalet.
– Vi brukar säga så här: vi är det sanna Centerpartiet. Vi backar bandet till Torbjörn Fälldins tid ungefär och det är den politiken vi vill föra: landsbygd och städer har ett samband och vi kan inte klara oss utan varandra, säger Peter Hennig.
Partiet själva säger att deras politik bygger på fyra hörnstenar: företagande och service, demokrati och påverkan, traditioner och kulturarv samt framtidstro och utveckling. Mycket av partiprogrammet handlar om landsbygdsfrågor.
– Lokalt vill vi jobba med sakfrågor: vi vill titta på det här med Lövudden och Johannisberg och hur man misshandlar KFUM, exempelvis. Jag anser att hela Johannisberg i princip är ett svartbygge: man har brutit mot plan- och bygglagar och mot miljö och hälsa i form av att man blästrar båtar utan vettiga skydd.
Det där är något som anmälts flera gånger utan att det blivit något. Hur vet ni att det är så?
– Det är ingen som har vågat ta i det, verkar det som. Men EU-reglerna deklarerar klart och tydligt hur det ska va.
Om du skulle få en plats i fullmäktige, på vilket sätt vill du arbeta med de här frågorna där?
— Jag vill täppa till felen som begåtts, jag vill täppa till möjligheten att bygga bryggor och jag tänker stötta KFUM:s alternativ till bygge, säger han.
Peter Hanning berättar att han även vill driva frågor gällande vägunderhåll, närproducerad skolmat och andra skolfrågor. Han har en bakgrund som diversearbetare och är numera pensionär. På 90-talet var han aktiv inom Ny demokrati och satt som partisekreterare i Västerås.
Hur kommer det sig att det blev just det här partiet som du valde att engagera dig i?
– Jag läste igenom partiprogrammet och det föll mig på läppen och jag anslöt mig direkt.
Landsbygdspartiet oberoende
Partiet ställer även upp i det kommande landstingsvalet. Anders Wetterholm är toppkandidat.
I partiprogrammet står det att ni vill lägga ner landstingen, hur ska sjukvården då organiseras?
– Vi vill lägga sjukvården på två nivåer i stället för tre. Det ska vara en kommunal nivå och en statlig nivå där specialistsjukvården läggs, berättar Anders Wetterholm. Kommunerna ska sedan kompenseras för de ökade utgifterna.
– Vi vill inte ha några vinster i välfärden, där skattepengarna går till ägare utomlands. Pengarna ska stanna i Sverige, förklarar Anders Wetterholm.
Mer konkret innebär det att lokala entreprenörer kan driva vårdföretag.
Utöver sjukvårdsfrågan vill Landsbygdspartiet gärna se kollektivtrafik i form av en ringlinje i de norra länsdelarna för fortsatt färd ner till Västerås.
En annan viktig punkt är skatten där partiet vill se en differentierad skatt beroende på var man bor. De som bor i tätort och har närhet till service betalar högre skatt och de som bor längre bort från allmän service får sänkt skatt.
Medborgerlig samling
I valet till regionfullmäktige, det så kallade landstingsvalet är Carina Sjölund från Kungsör toppnamn.
– Vi måste minska kompetenssvinnet inom vården. Detta är något som vi kommer att kämpa för att komma till rätta med. Varje yrkeskategori ska göra det den är utbildad för och är bäst på. Vi vill att assistenter ska anställas, behovet hos vårdpersonalen ska avgöra vilka assistenter som ska anställas. .
– Vi anser att tillgängligheten måste förbättras radikalt. På många ställen krävs det att man som vårdsökande måste ringa tidigt på morgonen för att först ens kunna boka telefontid för att sedan få prata med vårdpersonal för att då först kunna få chans att boka tid för besök. Detta är orimligt. Låt vårdsökaren kunna sköta mer via självservice ex. gå in digitalt för att söka och boka tid för undersökning/besök.
Hur ser ni på landstingets framtid?
– Långsiktigt så vill vi lägga ned landstingen. Det hjälper inte att ha Europas modernaste och dyraste sjukvård om människor ändå dör i kön till den. Sveriges sjukvård behöver reformeras i grunden, inte lappas och lagas. Genom att avveckla landstingen kan vi minska den politiska detaljstyrningen såväl som de svällande kostnaderna.
– Det är varken politiker eller höjd skatt som kommer kapa vårdköerna långsiktigt - det är vårdföretagarna.
– Medborgerlig Samling vill återge medborgaren makten över sina egna pengar, säger Carina Sjölund.