Knack, knack... är det några snälla väljare hemma?
Trots att vi lever i en tid av sociala medier som Facebook, Twitter och Snapchat föredrar många partier att träffa väljarna face-to-face. Dörrknackning är något som många politiker kommer ägna sig åt tiden fram till valet – och så även här i Västerås.
I en intervju med Aftonbladet i februari i år berättade Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad om deras strategi inför valet i höst.
– Vi har satt dörrknackning som vår huvudmetod för kampanj och vårt mål är att vi ska genomföra 1,5 miljoner samtal, sa hon då till tidningen.
Även lokalt i Västerås knackar Socialdemokraterna dörr. Enligt ordförande i Socialdemokraterna lokalt, Magnus Johansson (S), gör man det för att de flesta västeråsare ska kunna ha möjlighet att få samtala direkt med en socialdemokrat under valrörelsen.
Men de är inte ensamma om att använda sig av metoden dörrknackning under valrörelsen. Vi skickade ut frågan Kommer ni att knacka dörr under valrörelsen? till partierna i Västerås. Det visade sig att en majoritet av de som svarat faktiskt kommer att göra det.
– Samtal i verkliga livet är det mest effektiva sättet att möta väljare, att bygga relationer och att få väljare att åtaga sig att rösta med Liberalerna. Målet med dörrknackning är att ha så många givande samtal som möjligt, svarar Anna Lundberg som är Liberalernas ordförande i Västerås.
Målet med Centerpartiets dörrknackning är att få veta vad som är bra – och dåligt – i kommunen.
– Vårt främsta mål är att lyssna på vad kommuninnevånarna tycker är bra i sitt område och Västerås, men också att få höra vad man tycker kan bli bättre, svarar Magnus Ekblad (C), ordförande i Västerås.
Moderaterna är inne på samma linje.
– Vi gör det för att öka förtroendet för Moderaterna genom personliga möten, sprida information om vår politik samt att få höra från de vi besöker vilka behov och utmaningar som finns i närområdet/kommunen/nationellt. Vilka frågor som de anser är viktiga i sin vardag, samt ge dem en möjlighet att komma med förslag till lösningar som vi kan ta med oss och arbeta vidare med, svarar Håkan Nilsson (M), ordförande i Västerås.
För Miljöpartiet i Västerås är det första valrörelsen någonsin som man kommer att knacka dörr.
– Dörrknackning ger inte enskilda partier särskilt stor effekt, däremot är det en viktig del av att öka valdeltagandet i områden där få röstar idag. Många i de områdena känner inte heller till vår politik – vi kommer nå ut till personer vi annars inte möter. Dessutom är det en bonus att få träffa människor i deras vardag och påminna om möjligheten att delta i vår demokrati, svarar Livija Ginters som är valsamordnare för Miljöpartiet i Västerås.
Men vissa väljer att inte använda sig av den här metoden, till exempel Vänsterpartiet.
– Vi kommer inte att använda oss av dörrknackningsmetoden. Dels är flera portdörrar låsta idag jämfört med tidigare, dels tycker vi att människors hem är en privat sfär och inte bör störas av politiska partier. Vi tycker att personliga möten med väljare är viktigt och därför kommer vi istället att stå på torg för att prata politik med människor, svarar Shiar Mala Said som är Vänsterpartiets ordförande i Västerås.