"Politiken har varit en röd tråd"
Elisabeth Unell (M) är oppositionsrådet som under 2006-2010 hade posten som kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad. Nu blickar hon fram mot höstens val.
Vem är Elisabeth Unell?
– Jag är byggnadsingenjör och sociolog i botten och älskar kommunpolitik.Utöver politiken så är det mycket djur och natur. Häst, hund och påta i trädgården.
När blev du politiskt engagerad?
– Det var i gymnasiet när de införde lärarlösa lektioner, då valde jag det parti som hade bästa skolpolitiker. Då bodde jag i Örebro och blev fritidspolitiker. Sedan dess har fritidspolitiken varit en röd tråd. Jag tror att Västerås är en stad som kan så mycket bättre!
Fanns det något politiskt engagemang innan de där lärarlösa lektionerna?
– Nej, då gick jag i gymnasiet. Men efter det blev det mycket diskussioner med den frågan.
Det märks tydligt att frågan och skolpolitiken engagerar Elisabeth Unell.
– En duktig lärare är det man kommer ihåg och att man lärde sig mycket. Lärarna är vår viktigaste resurs om vi ska lyckas.
Hur har din politiska resa varit?
– Efter Örebro flyttade jag till Västerås där jag fick jobb som byggnadsingenjör. Jag kände ingen här, så då gick jag upp på Moderaternas kansli. Jag blev sedan distriktsordförande för MUF i Västmanland, på så sätt kom jag in i Västerås. Sen har jag varit fritidspolitiker. 1991 till 1994 var jag ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Efter den tiden skulle jag tillbaka till jobbet men då hade byggbranschen kraschat. Det blev då studier på högskola, jag ville läsa sociologi.
– Jag har också undervisat i sociologi. 2002 blev jag förstanamn hos Moderaterna och sedan dess har jag haft förmånen att vara politiker på heltid.
2006 blev du kommunstyrelsens ordförande. Hur var den tiden?
– Det var fantastiskt, vi kunde genomföra vår politik, även om man i opposition kan få igenom en del.
Hur kändes det att gå till kontoret och veta att "man kan bestämma"?
– Det var jätteroligt. Vi var ett riktigt bra team. Det är mycket man är stolt över, men vi hade också en tuff tid, vi gick in i lågkonjukturen och mitt i mandatperioden föll allt, vi fick ta en del tuffa beslut. Valfriheten inom omsorgen, rätten att välja hemtjänst är något man är stolt över att genomföra. Man blir extra upprörd när man försöker nagga i kanten och ta bort valfriheten.
Om du får möjligheten igen att kliva in på posten som kommunstyrelsens ordförande efter valet i höst. Vad kommer du göra?
– Det finns flera viktiga frågor. Skolan är en del, vi måste förbättra resultaten. De som har svårt att nå godkänt och de som är väldigt duktiga måste också nå mer kunskaper. Det andra handlar om äldreomsorgen, vi måste säkra kvaliteten i omsorgen och utöka antalet boenden. Vi måste sätta igång med trygghetsboenden på en gång.
– Vi måste bygga rätt i Västerås. Jag blir frustrerad över planerna att bygga högt och tätt på grönområden. Man måste bygga staden utåt. Vi har många områden som man kan bygga på.
En väldigt privat fråga. Du är gift med Tomas Högström (M) som också är en heltidspolitiker, kan ni släppa politiken när ni är hemma?
– Absolut. Vi har träffats via politiken. Men visst, jag är kommunpolitiker och han är regionpolitiker och det är inte alltid vi är överens (skratt).