Val 2018: Jämställdhet - så tycker partierna
Hur tycker Ert parti att man ska gå vidare nu, efter #metoo?
Hösten 2017 fick vi höra mängder av vittnesmål om sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo, och därefter följde en rad upprop, många som rör kommunernas verksamhet #imaktenskorridorer #tystiklassen #ickegodkänt #orosanmälan, för att nämna några.
Miljöpartiet: Anna Thunell
Förstanamn på Miljöpartiets lista till kommunvalet, idag kommunalråd och undersköterska.
Vi är ett feministiskt parti. Vi vill ta fram en övergripande strategi för att göra Västerås till Sveriges mest öppna stad, fri från sexism och diskriminering. Som en av de största arbetsgivarna i Västerås måste vi se till att det finns rutiner som fungerar för att säkerställa att ingen trakasseras på jobbet. Vi vill också stötta de föreningar som aktivt med jämställdhet i sin verksamhet, särskilt när det rör barn och unga. Dessutom måste vi se till att allt det vi producerar ska vara anpassat ur ett genusperspektiv för att inte sprida material som undergräver arbetet för jämlikhet.
Moderaterna: Caroline Högström
Fjärdenamn på Moderaternas lista till kommunfullmäktige, förskollärare.
Från moderaternas sida är vi tydliga med att nolltolerans gäller. Ingen ska bli utsatt för trakasserier. Vi har försökt att lyfta frågan inom Västerås för att få grepp om hur stort problemet är inom våra kommunala verksamheter. Här ligger ett stort ansvar på vuxna inom skolan, vuxna inom politiken och vuxna i allmänhet att agera och reagera. Vi måste vara förebilder och modiga vuxna. Moderaterna föreslår även skarpare lagstiftning på området gällande just sexuella övergrepp.
Kristdemokraterna: Amanda Agestav
Kristdemokraternas förstanamn på listan till kommunfullmäktige, idag kommunalråd och ekonom.
Att sexuellt ofreda någon ingår inte i allemansrätten. Vi vill ha en nolltolerans för alla typer av kränkningar. Att ständigt arbeta med goda värderingar redan från början är oerhört viktigt. Alla kommunala verksamheter måste arbeta med värderingsfrågor. Alla människor har ett unikt och okränkbart värde. Vi behöver gemensamt arbeta mot värderingar som hotar jämställdheten. Att fånga upp de personer som kommer till vårt land med andra värderingar och en annan kvinnosyn är jätteviktigt. De måste få en tydlig information om vad som gäller i vårt land.
Vänsterpartiet: Anna Maria Romlid
Förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige, idag oppositionsråd.
Utifrån ett förslag från Vänsterpartiet kommer Västerås stad att göra en kartläggning i kommunens alla verksamheter och ta fram konkreta åtgärder för att motverka sexuella trakasserier. Mäns sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor griper igenom hela samhället. Därför är det viktigt att jobba med jämställdhet och att bryta destruktiva matchokulturer tidigt. Vi behöver fortsätta lyfta upp jämställdhetsperspektivet ordentligt i Västerås. Vi behöver satsa mer på tjej- och kvinnojourer samt att ta fram ett resurscentrum för jämställdhet.
Socialdemokraterna: Staffan Jansson
Tredjenamn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige, idag kommunalråd
Stärk jämställdhetsarbetet och värderingsarbetet i skolan och på fritidsklubbar och fritidsgårdar – ju tidigare man börjar desto bättre. Etablera nolltolerans mot sexuella trakasserier, mobbning och kränkande behandling. Åtgärder ska vidtas direkt om det ändå förekommer.
Kommunen som stor arbetsgivare har ett särskilt ansvar att arbeta för jämställdhet. Det ska avsättas medel i budget för att arbeta med de strukturella skillnaderna i arbetsvillkor. Vi ska fortsätta att HBTQ-certifiera våra verksamheter.
Sverigedemokraterna: Ann-Christine From Utterstedt
Förstanamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige, idag oppositionsråd.
Tyvärr är arbetsvillkor och lönenivåer mellan förvaltningarna inom staden skiljaktiga, med en klar fördel för de typiskt mansdominerande yrkena. Det är inte acceptabelt och måste givetvis åtgärdas skyndsamt. Jämställdhet ska inte blandas ihop med genus som det ofta gör. Vi vill vara tydliga med att vi givetvis stöder jämställdhet mellan könen men är negativt inställda till genusfrågan som den vänstervridits. Vi tror inte alls på att göra barn könsneutrala, vi tror däremot att det är viktigt att bejaka människors identitet och respektera var och en för den individ man är. Ingen person ska bli utsatt för trakasserier.
Liberalerna: Jesper Brandberg
Förstanamn på Liberalernas lista till kommunfullmäktige, idag oppositionsråd och civilekonom.
En grundbult är att bryta tystnadskulturen. Inom skola och äldreomsorg, där många kvinnor är anställda, ser vi många exempel på hur de anställda inte vågar vittna om missförhållanden. Chefer uppmanar anställda att inte kritisera och att inte prata med media. Detta måste få ett slut! Chefer som beter sig så ska skiljas från sina uppdrag. De ska inte vara ledare längre. Västerås kommun ska vara en arbetsgivare där transparens och öppenhet råder. Alla sorters problem ska fram i ljuset. Ansvariga ska våga svara på medias frågor och inte gömma sig bakom mail.
Det måste också bli slut på de strukturella könsskillnaderna när det gäller lön och sjukfrånvaro. Här krävs en offensiv arbetsgivarpolitik med konkreta, siffersatta, mål och delmål. Sjukfrånvaron i vissa kvinnodominerade yrken är skrämmande hög. Här måste arbetsgivaren, dvs kommunen, bli mycket mer offensiv med uppföljning och åtgärder på individnivå.
Centerpartiet: Vicki Skure-Eriksson
Förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige, idag kommunalråd och lantbruksföretagare.
Vi vill ta fram en kommunövergripande plan för insatser som sätts in under olika åldrar. I förskolan t ex med Rädda barnens ”Stopp min kropp”. I grundskolan och gymnasiet t ex genom Agera Tillsammans och MVP, Mentorer i Våldsprevention, för att förebygga pojkars och mäns våld. Målet är att öka medvetenheten och kunskapen och lära elever att agera när någon beter sig illa.
Alla vuxna som finns runt barn och unga måste få höjd grundkompetens för att se och agera om de möter barn och unga som utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. Vi behöver också säkerställa kvaliteten på sex-och samlevnadsundervisningen.