VÄSTERÅSBESÖK. Tysklands ambassadör Joachim Bertele besökte ABB Robotics på Finnslätten.
VÄSTERÅSBESÖK. Tysklands ambassadör Joachim Bertele besökte ABB Robotics på Finnslätten.

Ambassadören besökte ABB Robotics

ABB är ett företag som har verksamhet i hela världen och på torsdagen besökte därför Tysklands ambassadör Joachim Bertele ABB Robotics på Finnslätten

Publicerad

Tysklands ambassadör Joachim Bertele har gått en intensivkurs i svenska men tycker att han inte kan tillräckligt för att prata svenska i officiella sammanhang. Svenska talar han mest när han träffar invandrare i Sverige, som inte kan engelska.

ABB Robotics Campus

ABB Robotics Campus på Finnslätten kommer att vara 65 000 kvadratmeter stort och samla automatiserad tillverkning, forskning & utveckling, kund- och utbildningscenter under ett tak för att utveckla AI- robot- och automationslösningar. Campuset planeras invigas i slutet på 2026 och kommer ersätta Robotics befintliga anläggningar i Västerås.
Källa: ABB

På torsdagen gjorde Joachim Bertele ett besök på ABB Robotics för att informera sig om och föra samtal om robotteknik och automation. Han berättar att han som ambassadör ska ha koll på vad som händer i Sverige och inte bara Stockholm. ABB är också ett viktigt företag i Tyskland med cirka 8 600 anställda i landet.

– ABB är stora i Tyskland. ABB är välkänt men jag vet inte om det främst betraktas som ett svenskt eller ett schweiziskt företag i Tyskland, säger han.

Framtidsplaner på Finnslätten

Ambassadören fick på torsdagen bland annat träffa Linus Hammer, projektledare för den framtida anläggningen ABB Robotics Campus, som ska byggas på Finnslätten. Han fick också se den befintliga produktionslinjen där det tillverkas robotar.

– Robotik kommer att få en allt större roll i framtiden och då vill Tyskland gärna vara i framkant, säger han.

Joachim Bertele skulle gärna ha gjort ett besök även hos batteritillverkaren Northvolt som också finns på Finnslätten. Men just nu var det inte möjligt på grund av att företaget är i kris och bland annat har varslat 400 personer om uppsägning i Västerås. Besöket kan förhoppningsvis bli av vid ett annat tillfälle.

Powered by Labrador CMS