
Den nya industrin kan göra Västerås till ”framtidshubb”
Amazons datahall är redan i drift och i år väntas Northvolt Labs vara igång. Hur påverkas Västerås av dessa jätteetableringar?
Det satsas otroligt mycket på elektrifiering och fordonsindustrin kommer omvandlas snabbt de kommande åren och för Västerås kan det här vara en stor uppsida. Det kommer byggas upp en helt ny flora av underleverantörer
2017 var ett framtidsår för Västerås.
Under våren kommunicerade Amazon att de tänkte etablera ett gigantiskt datacenter i Västerås.
Till hösten 2017 var det dags igen. Västerås ställdes mot Skellefteå i en kamp om att få batteriföretaget North-volts enorma fabrik. Det blev ingen fabrik. Men Västerås enorma kompetens kring elektrifiering gav Västerås utvecklingsavdelningen Northvolt Labs.
Snart tre år senare så står Amazon Web Services datahall färdig och ingår i Amazons tjänsteutbud. Väljer kunderna ”EU North, Stockholm” så placeras kundens data i Västerås, Eskilstuna eller Katrineholm. Från riksväg 56 ut mot Hökåsen syns Amazons datacenter, men det är inget som avslöjar vem som huserar i byggnaden. Inte en Amazon-logotyp så långt ögat kan nå. Vid grindarna är det stopp och möjligheten att se Amazons datacenter med egna ögon, den är obefintlig. Amazon låter hälsa att inga obehöriga släpps in i byggnaden och hänvisar till de avtal som skrivits med kunderna.
Kundernas data ska inte kunna komma i orätta händer.
Västerås Tidning Business får därmed nöja sig med att se hur datacentret ser ut utifrån.
Stora portar på sidorna av byggnaden skapade direkt rykten om att datahallarna var en skenmanöver, att Amazon egentligen skulle etablera sin e-handel i Sverige. Men byggnaden blev fylld med teknik.
En rondellsväng söderut, förbi Stenby och vid de norra delarna av Finnslätten pågår nu en stor byggnation. Antalet fordon utanför byggnaden med logotyper med lokala företag inom byggbranschen avslöjar att arbetet pågår för fullt inne i byggnaden.
Här byggs Northvolt Labs. Det är här batteritillverkaren Northvolt kommer utveckla sina batterier och produktionen.
Innan ens batterifabriken i Skellefteå kan få fram några batterier kommer tillverkningen att genomföras i liten skala i Västerås i en så kallad ”demolina”. En miljard räknar Northvolt med att Northvolt Labs i Västerås kommer kosta att bygga.
Hur ska battericellerna byggas upp? Hur ska ett batterisystem från Northvolt designas? Det är några av frågorna som ingenjörerna i Northvolt Labs kommer svara på framöver.
Men på plats i Västerås kommer det också tas fram metoder hur dessa batterier ska återvinnas en gång i framtiden.
Långt före att ett enda batteri lämnat fabriken så står kunderna och samarbetspartners på rad hos Northvolt.
Några av dem är ABB, BMI, Epiroc, Scania, Siemens, Vattenfall, Vestas och Volkswagen Group.
Många bekanta namn inom energisektorn, bland annat ABB som är starkt förankrat i Västerås.
Som kund och samarbetspartner finns ABB nära Northvolt och för dem med insyn i projektet - en stor anledning till att Northvolt Labs byggs i Västerås.
Torbjörn Bengtsson är etableringschef i Västerås stad på kommunens företag Västerås Marknad och Näringsliv och har som arbetsuppgift att locka nyetableringar men också se till att företagen vill stanna kvar i Västerås.
Varför tror du att Northvolt valde Västerås?
– Västerås har rätt industriell bakgrund och det finns mycket teknisk kompetens i regionen. Samarbetet mellan ABB och Northvolt var viktigt. Västerås var en aktiv part som hjälpte till att driva processen snabbt. Det är några skäl som jag tror ligger bakom att Northvolt Labs valde Västerås.
Skellefteå tog hem fabriken ”Northvolt Ett”, mycket på grund av att Skellefteå kunde leverera den infrastruktur som behövdes och även ytorna. Men Northvolt såg att kompetensen kring utveckling inte fanns på plats i Skellefteå och behövde flytta in till orten.
Den tekniska kompetensen fanns redan i Västerås och därmed gjorde Northvolt uppdelningen mellan de två orterna.
– Visst hade det varit roligt med en fabrik också, men Northvolt Labs var nog allra roligast och passade bäst att få hit, säger Torbjörn Bengtsson.
Amazon, en gigant på digitalisering har valt Västerås.
– Det är ett intressant bolag som växer så det knakar. För gemene man så förknippar man nog Amazon med e-handeln. Den här delen är otroligt intressant och viktig för många industrier. Det är många som använder deras infrastruktur. Amazon Web Services är en digital fabrik.
– En spelare som inte är så synlig men otroligt viktig och motorn bakom många bolag.
Det är ju inte så många som arbetar direkt med den dagliga driften. Men hur viktigt är det för Västerås att ha ett datacenter från Amazon?
– Det betyder flera saker. Det första är att det aldrig är fel att företag med bra varumärke väljer Västerås. Vi märkte helt klart att det väcker intresse för Västerås. Ur ett marknadsföringsperspektiv är det bra.
– Det är inte jättemånga personer som jobbar i den dagliga driften i datacentret, men det är mycket som snurrar runt denna stora ”maskin” i form av underleverantörer. Går det bra för Amazon så vill de göra utbyggnader och då blir Amazon Web Services en ständigt pågående byggprocess.
– Det är utbyggnader inom varje fastighet som involverar många människor. Det finns studier på andra etableringar av datacenter och de ger stora sysselsättningseffekter.
I Dublin finns flera stora aktörer etablerade inom datacenterbranschen. Torbjörn Bengtsson berättar att erfarenheterna där är att en hel värld växer upp kring dessa datacenter med allt från leverantörer och konsulter som fått stora exportmöjligheter.
– Det här är något som Sverige skulle kunna göra. Det är många företag som i dag arbetar mot industrier som skulle kunna leverera till datacenter.
Hur ser Västerås som stad på etableringarna av Amazon och Northvolt Labs i Västerås - hur kan det påverka Västerås i framtiden?
– Bestämmer sig Amazon för att bygga ut konturnerligt så är det stor chans att underleverantörer etablerar sig här i Västerås. Vi tror att många it-konsulter gärna vill sitta i Västerås., förklarar Torbjörn Bengtsson.
– Northvolt har redan kommunicerat om en nyetablering i form av återvinning av batterier. Det är riktigt kul att processen hamnar i Västerås och ger nya affärsmöjligheter.
– Vi tror att många av Northvolts kunder kan komma att etablera sig här i Västerås. Det satsas otroligt mycket på elektrifiering och fordonsindustrin kommer omvandlas snabbt de kommande åren och för Västerås kan det här vara en stor uppsida. Det kommer byggas upp en helt ny flora av underleverantörer.
– Här i Västerås är vi otroligt duktiga på elektrifiering, allt från motorer och styrsystem, så det är en möjlighet, säger Torbjörn Bengtsson.
