Deras skolskjuts slopas
Högstadieelever som bor på Tidö-Lindö, Örtagården, Dingtuna, Enhagen-Ekbacken och Barkarö kommer i höst att få ta VL-bussen till Nybyggeskolan istället för skolskjuts som tidigare. – Det känns inte som att säkerhets- och barnperspektivet har kommit i första hand här, säger föräldern Josefine Schwertner Eriksson.
Högstadieelever som bor på Tidö-Lindö, Örtagården, Dingtuna, Enhagen-Ekbacken och Barkarö kommer i höst att få ta VL-bussen till Nybyggeskolan istället för skolskjuts som tidigare. – Det känns inte som att säkerhets- och barnperspektivet har kommit i första hand här, säger föräldern Josefine Schwertner Eriksson.
I början av juni fick elever och föräldrar beskedet via v-klass, Västerås stads digitala informationstavla till skolelever: i höst blir det ingen skolskjuts till och från Nybyggeskolan för elever som bor långt ut på den västra delen av stan.
– Informationen sa att de istället skulle få ett busskort till VL:s bussar. Många har reagerat på det här och ställt sig frågande till att informationen kom sent och att det här påverkar många familjers situation väldigt mycket, berättar Josefine Schwertner Eriksson som är förälder till Melker som ska börja åttan till hösten.
”Fulla bussar”
Som det varit tidigare har de elever som gått på Nybyggeskolan åkt skolbuss mellan skolan och hemmet. Nybyggeskolan är den kommunala skolan som ligger närmast och många väljer den just för att det erbjuds skolskjuts till och från skolan.
Josefine Schwertner Eriksson och andra föräldrar ställer sig frågande till att man gör den här förändringen mitt i en pågående pandemi.
– Bussarna på morgonen är fulla redan från början och nu ska högstadieeleverna in där också. Här på Tidö-Lindö går bussarna med två timmars mellanrum och den bussen går inte ens förbi Nybyggeskolan. Då måste de åka in till stationen och byta. Så fyra olika bussar per dag med massa olika människor. Det går inte ihop med att man ska försöka hålla avstånd.
Att eleverna måste korsa landsvägen och stå och vänta där det är dåligt upplyst och inte finns någon busskur är en annan sak som oroar inför skolstarten.
– På morgonen är den här vägen väldigt hårt trafikerad och på vissa ställen måste de gå över 70-väg utan lysen. När de åkt skolbuss har säkerheten varit prio ett och de har blivit avsläppta på rätt sida vägen och så vidare, säger Josefine Schwertner Eriksson.
Nu har de som drabbats av förändringen ute på västra sidan startat en namninsamling för att få kommunen att ändra sitt beslut. I skrivande stund har man över 330 namn på listan.
Göran Thunberg är enhetschef för skolskjuts inom Västerås stad. Han berättar att man inför varje läsår gör en översyn verksamheten och att man i år gjort en total genomlysning på hela skolskjutsverksamheten.
– Ibland ser vi då saker som inte är riktigt som de ska och det är så det är i det här fallet. Parallelt med kollektivtrafiken har det gått väldigt mycket skolbussar och i våra riktlinjer står det att där det finns kollektivtrafik så ska det nyttjas i första hand som skolskjuts. Om vi ser att det är någonstans där det inte fungerar som det ska så rättar vi till det eftersom det handlar om skattepengar.
Han säger att när höstadieeleverna som bor i de berörda områdena ansökt och fått beviljat skolskjuts har de fått de i form av ett busskort.
– Och det är ingenting konstigt, utan helt i linje med våra riktlinjer. Det här gäller högstadieelever som vi bedömer har en mognad att ta hänsyn till trafikfaror och annat.
En del av kritiken handlar om att eleverna måste byta buss inne i stan, hur ser du på det?
Väldigt många ungdomar i övriga Västerås åker in till stan och byter buss redan idag. I det här fallet behöver man egentligen inte göra det om man inte vill. Man kan hoppa av tidigare och ta en promenad på kanske 20 minuter. Men vi har också en dialog med VL där det pågår diskussioner om att eventuellt flytta dragningen av bussen mot Hammarbyrampen istället. Det är inget som är klart, men diskussioner pågår, säger Göran Thunberg.
Många är oroliga för att det ska bli trångt på bussarna nu, hur tänker ni kring att ni gör den här förändringen mitt under coronapandemin?
– Vi ser inte att det kommer att bli trångt. När vi kollat det här med Svealandstrafiken, som är den som planerar trafiken, så säger de att bussarna som går är långt ifrån fullbelagda. Det är ett 20-tal personer som åker, så det är gott om plats.
En annan del av kritiken har handlat om att informationen kom till berörda familjer sent, varför kom informationen så sent?
– Vi har inte gått ut med någon generell information till alla föräldrar i Västerås, utan informationen går ut till de som är berörda. Och informationen kommer när man ansöker om skolskjuts och vi har uppmanat via v-klass att man ska ansöka om skolskjuts senast första april. Så det är inte så att vi väntat att gå ut med någon information utan när man ansöker får man informationen.