ELDSJÄL. Jakop Yildiz, ordförande i Syrianska IF, är tacksam över upprustningen av Wenströmska IP.
ELDSJÄL. Jakop Yildiz, ordförande i Syrianska IF, är tacksam över upprustningen av Wenströmska IP.

”Det kommer att göra mycket nytta för många”

Wenströmska IP på Vallby har rustats upp med bland annat ny löparbana och hinderbana – det glädjer bland andra Syrianskas ordförande Jakop Yildiz.

Publicerad Senast uppdaterad

Wenströmska IP på Vallby är främst en fotbollsplan och hemmaplan för Syrianska IF Kerburan, som står för skötseln. Nu har platsen rustats upp för att erbjuda fler aktiviteter.

Den slitna löparbanan har bytts ut mot en ny. Intill löparbanan har det också byggts en hinderbana där det bland annat går att klättra, hoppa, krypa och gå armgång. Intill hinderbanan finns också boulebanor för den som vill ha en stillsammare utmaning. På slänten är det också tänkt att det ska gå att åka pulka på vintern.

– Det kommer att göra mycket nytta för många. Jag har länge kämpat för en meningsfull fritid för barn och ungdomar i våra närmaste stadsdelar, säger Jakop Yildiz, ordförande för Syrianska IF.

Rustat. Wenströmska IP har rustats upp med bland annat ny löparbana och hinderbana.
Rustat. Wenströmska IP har rustats upp med bland annat ny löparbana och hinderbana.

Han vill att Wenströmska IP ska vara en samlingsplats där ungdomar i närområdet ska kunna ägna sig åt hälsosamma fritidsaktiviteter och undvika kriminalitet.

– Nu har jag fått gehör och jag är oerhört tacksam, säger han.

Som socialdemokratisk kommunpolitiker har Jakop Yildiz sannolikt haft goda möjligheter att vara med och påverka i frågan. Han menar själv att han kämpar för samma saker inom fotbollen som inom politiken. Skillnaden är att inom politiken jobbar han för hela Västerås och inte bara för Syrianska.

– I hjärtat är jag både och. Jag har samma syfte. Jag vill bekämpa kriminaliteten, och öka tryggheten där barn och unga har en god fritid och en god sysselsättning, säger han.

Wenströmska mot våld

Tillsammans är vi starka inom civilsamhället. Vi är många tillsammans som vill samma sak

I augusti anordnade Syrianska IF temadagen Non violence day tillsammans med organisationen RF-SISU Västmanland och kommunen. Då hölls bland annat fotbollsaktiviteter för barn och ungdomar men också möten med blåljuspersonal för att skapa förståelse.

– Tillsammans är vi starka inom civilsamhället. Vi är många tillsammans som vill samma sak, säger Jakop Yildiz.

Men Wenströmska IP är inte bara för Syrianska IF. Andra lag kan hyra in sig på planen. När Västerås Tidning är på besök är det supportrar från VIK Hockey som använder planen för att göra i ordning en stor banderoll inför matchen mot Södertälje.

Närmsta grannen är ett äldreboende och även äldre personer besöker ofta idrottsplatsen. Här samlas både gamla och unga.

– Efter skolan är det alltid fullt med barn här, säger Jakop Yildiz.

Jakop Yildiz testar nya hinderbanan.
Wenströmska IP på Vallby har rustats upp med bland annat ny löparbana och hinderbana.
Powered by Labrador CMS