Expert om föroreningar i dricksvattnet: ”Det är riskerna”
Dricksvattnet i Västerås är förorenat med kemikalier av typen pfas som innebär flera typer av hälsorisker
Som Västerås Tidning tidigare berättat finns kemikalien pfas i Västerås dricksvatten. Från och med år 2026 skärps lagstiftningen och gränsen för hur mycket pfas som tillåts i dricksvattnet. Därför måste det kommunala vattenbolaget Mälarenergi Vatten se till att vattnet blir renare.
Läsare hörde av sig till Västerås Tidning och efterlyste mer information om hur farliga föroreningarna i Västerås är. Därför följer här mer information.
Pfas är en förkortning av per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Det är en kemikalie som är smuts- och fettavvisande och finns till exempel i teflonpannor och andra produkter som används av privatpersoner. Pfas kan även finnas i brandsläckningsskum vilket orsakat föroreningar på flera platser i Sverige.
– Tyvärr har övningsplatserna för brandövningar ofta funnits nära vattentäkter som på Hässlö, Kallinge och i Uppsala, säger Maria Widarsson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.
Risker på lång sikt
Länsstyrelsen har tillsyn över Västerås flygplats där det har hittats pfas. Pfas innebär risk för flera sorters hälsofaror för människor.
– Det är väldigt långlivat. Det bryts inte ner naturligt. Det kan leda till olika hormonstörningar, ökad cancerrisk, sämre immunförsvar. Det kan påverka fosters tillväxt och utveckling, säger Maria Widarsson.
Maria Widarsson säger att pfas innebär risker på lång sikt. Föroreningarna i Västerås kommer enligt Mälarenergi från militärflyget på Hässlö. Om det stämmer kan ju västeråsarna ha utsatts för pfas sedan 1980-talet. Hur allvarlig är då situationen i Västerås?
Maria Widarsson hänvisar till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning som har tillsynen över Mälarenergis produktion av dricksvatten.
– Långtidspåverkan från miljögifter är en stor och komplex fråga som vi på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inte kan bedöma, skriver Ida Pettersson, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Lokal föroreningskälla
Naturskyddsföreningens mätning visar att halten av pfas i Västerås dricksvatten ligger på 22 nanogram per liter. Mattias Öberg är forskare på Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Han menar att halten i Västerås är låg jämfört med Ronneby där halten var 10 380 nanogram per liter och det gick att se att det hade en effekt på människors hälsa.
– 22 nanogram per liter innebär inte i sig någon påtaglig hälsorisk för befolkningen, men det visar att det finns en lokal föroreningskälla, vilket i sin tur skulle kunna innebära att privata brunnar och insjöfisk kan göra att enstaka individer har en kraftig exponering som inte upptäckts. De uppmätta halterna är därför inte så allvarliga utan snarare en markör för att man behöver utreda varifrån det kommer och om det kan finnas lokala ”hot spots”, skriver Mattias Öberg på e-post till Västerås Tidning.