Northvolt Labs i Västerås. Arkivbild.
Northvolt Labs i Västerås. Arkivbild.

Facket om Northvolts varsel i Västerås: "Drabbade är väldigt frustrerade"

Northvolt har hittills sagt upp 129 tjänstemän och 122 industriarbetare i Västerås

Publicerad Senast uppdaterad
Förbundsordförande. Peter Hellberg, Unionen.
Förbundsordförande. Peter Hellberg, Unionen.

Som Västerås Tidning tidigare rapporterat har batteritillverkaren Northvolt varslat 400 personer om uppsägning i Västerås. Exakt hur många som får gå är i skrivande stund inte helt klart.

– Vi började att kommunicera uppsägningar igår och kommer fortsätta även idag och i början av nästa vecka. Vi har lagt varsel om 400 personer i Västerås men innan vi har kommunicerat till alla som blir påverkade så avstår vi från att ge en slutlig siffra. Vi får återkomma när den interna processen är avslutad. Det är både arbetare och tjänstemän som berörs i Västerås, skriver, Nathalie Bruno, kommunikationschef på Northvolt, på e-post till Västerås Tidning.

Facket Unionen har fått beskedet att 129 tjänstemän i Västerås blir av med jobbet. Men det kan bli fler.

– Det stora varslet är klart men vi kan inte garantera att det drabbar några fler, säger Peter Hellberg, förbundsordförande på Unionen.

Anledningen till osäkerheten är att Northvolts verksamhet i Västerås är uppdelad på flera bolag, varav Northvolt Labs är ett.

Försöker hjälpa och stötta

Peter Hellberg säger att facket har haft en bra dialog med arbetsgivaren samtidigt som det aldrig känns bra när någon måste lämna sitt jobb.

– Medlemmarna som är drabbade är väldigt frustrerade att just deras tjänster försvinner, säger han.

Även de som fått behålla jobbet är oroliga för framtiden inom företaget. Det som det lokala facket varit kritiskt mot är att man involverats i processen sent och därför känt en tidspress.

– Nu handlar det om att fortsätta hjälpa och stötta klubben och ge råd till de medlemmar som behöver gå, säger Peter Hellberg.

Facket har även kontakt med andra arbetsgivare som kan tänkas behöva anställa och då kan ta över den personal som inte får jobba kvar på Northvolt. Unionen försöker också få politikerna att lindra verkningarna av Northvolts kris. Det finns till exempel möjlighet att söka pengar från EU i det syftet.

Enligt facket IF Metall står det klart att också 122 industriarbetare sägs upp i Västerås. Anette Berg, ombudsman på IF Metall, säger att även de har haft en bra dialog med företaget.

– Vi har haft förståelse för varandra, säger hon.

Också för industriarbetarna pågår ett arbete med att hitta nya jobb åt de personer som måste lämna Northvolt.

– Jag vet inte hur lätt det är men det finns ändå företag som söker personal, säger Anette Berg.

 

 

Powered by Labrador CMS