
Flera rapporter om personer som drogats på krogen – men polisen ser ingen ökning
Den senaste tiden har det florerat mycket rykten om att personer blivit drogade på krogar i Västerås. Men i polisens statistik finns det inget som tyder på att det är ett problem som har ökat. – Vi har inte underlag för att det ska vara en trend som sticker ut, säger polisens presstalesman Johan Thalberg.
Den senaste tiden har det florerat mycket rykten om att personer blivit drogade på krogar i Västerås.Men i polisens statistik finns det inget som tyder på att det är ett problem som har ökat.– Vi har inte underlag för att det ska vara en trend som sticker ut, säger polisens presstalesman Johan Thalberg.
Sedan en tid tillbaka har krogarna öppnat igen. Ganska snabbt började det cirkulera inlägg på sociala medier om personer som blivit drogade i samband med krogbesök i Västerås.
Ser ingen ökning
För att kontrollera om uppgifterna som florerat stämmer tog Västerås Tidning kontakt med polisens presstalesman Johan Thalberg.
Även han har nåtts av uppgifterna som figurerat på nätet och har därför gjort ett försök att sätta sig in i ämnet.
– Jag har tagit kontakt med utredare, samordnare och underrättelseenheten för att få en bild av hur det egentligen ser ut. Det vi ser är att det finns en handfull sådana här ärenden per kvartal, varav två, tre kan härledas till krogmiljö. Men vi från polisen kan inte se att det skett någon ökning under senaste tiden.
Anmäls som misshandel
Johan Thalberg uppger dock att det är ett brott som är svårt att upptäcka i statistiken.
– Det blir anmält som misshandel och för att få en riktigt tydlig bild behöver man gå in i varje sådant ärende, vilket är svårt. Men brottet i sig är allvarligt och poliserna som jobbar i krogmiljöer är medvetna om att sånt här förekommer, säger han.
För några år sedan uppmärksammade, NFC, Nationellt forensiskt centrum, ämnet. De tog då fram statistik från Giftinformationscentralen som visade att det mellan åren 2013 och 2016 hade kommit in mellan 200 och 260 samtal per år om "drog i drink", som Giftinformationscentralen kodar det.
Samtalen kommer både från sjukvården och allmänheten och är ingen anmälan utan man ringer för att fråga om råd. Så frågan är hur vanligt det är med droger i drinkar på krogen?
– Det är inte särskilt vanligt, men visst har det hänt och händer ibland. Det vanligaste är att man dricker alkohol och blir berusad. En vanlig uppfattning är att man blivit drogad, men när provsvaren kommer tillbaka visar det sig nästan alltid handla om alkohol, säger Kai Knudsen, docent och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i rapporten från NFC.