Hålet växer i individ- och familjenämndens budget
Enligt lag måste socialtjänsten hantera orosanmälningar och utförda åtgärder. En ökning med 50 procent av inkomna ärenden gräver nu ett djupt underskott i nämndens budget.
Redan i mars månad pekade prognosen på ett underskott på närmare 78 miljoner kronor för individ- och familjenämnden. En månad senare var underskottet på 109 miljoner och i maj 132,5 miljoner kronor.
Utvecklingen har gjort att individ- och familjenämnden anmält budgetöverskottet till kommunfullmäktige. Revisionsföretaget EY har fått i uppdrag fram till slutet av september att göra en fördjupad analys över ekonomin inom individ- och familjenämnden. Redan i juli lämnande EY några första slutsatser där de slår fast att kostnadsläget inom samtliga områden är betydligt högre i Västerås än i andra kommuner.
Vad är orsaken till det stora underskottet?
– Förra året fattade vi flera beslut för att få en budget i balans. Uppföljningen visar att den ger utfall enligt budget, men vi har 50 procent högre inflöden av ärenden inom barn och ungdom inom socialtjänsten. Placeringar på HVB-hem och SIS-boenden kostar mycket pengar, förklarar Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden och ger ett exempel på att en placering kan kosta Västerås stad 12 000 kronor per dygn vilket på ett år ger en kostnad på över 4 miljoner kronor.
– Socialtjänstens verksamhet är samhällets yttersta skyddsnät och vi måste följa lagstiftningen om det kommer många orosanmälningar, förklarar Ann-Louise Molin Östling (S).
Vad gör ni för att minska underskottet?
– Vi har sett över kostnaderna för missbruksvården och inom försörjningsstöd. Alla enheter inom nämnden är med och ser vad de kan göra fram tills att lagstiftningen träder i kraft i ärenden. Bland annat har vi tittat på hur vi kan göra missbruksplaceringar på annat sätt och ändrat delegationsordningen, att vi politiker i nämnden fattar beslut i stället, säger Ann-Louise Molin Östling (S).
Ann-Louise Molin Östling (S) berättar att verksamheten inom individ- och familjenämnden hela tiden får anpassa sig efter utvecklingen i samhället. För några år sedan fick individ- och familjenämnden hantera många ensamkommande och fick då upprätta HVB-hem och lokaler.
Nu finns inte samma tryck på HVB-placeringar för ensamkommande då de antingen är "på väg ut i samhället" eller har flyttat till andra kommuner.
– Det är något som vi nu tittar på, kan vi ha annan verksamhet i HVB-hem och lokaler som står tomma och kostar pengar, säger Ann-Louise Molin Östling (S).