På försök. Här ska personalen få prova att ha kortare arbetsdag. ”Det är positivt för personalen”, säger Hamideh Mehrabi, arbetshandledare på Stallhagens dagcenter och även fackombud.

Här får personalen snart gå hem tidigare

På Stallhagens dagcenter ska personalen få prova att ha sex timmars arbetsdag

Publicerad Senast uppdaterad

Den politiska majoriteten i Västerås vill på prov införa sex timmars arbetsdag och se vilka effekter det får. Det ska pågå under ett år på Stallhagens dagcenter med start under våren 2025. 

Hamideh Mehrabi är arbetshandledare på Stallhagens dagcenter och ombud för facket Kommunal.

DAGCENTER. Här ska personalen få prova att ha kortare arbetsdag.
DAGCENTER. Här ska personalen få prova att ha kortare arbetsdag.

– Det är positivt för personalen. Men det finns lite oro också att inte hinna med alla uppgifter. Det måste vara full bemanning, säger hon.

Personalen på Stallhagen kommer att ha bibehållen lön. De som går ner i arbetstid ska alltså inte gå ner i lön. Det är inte heller meningen att varje anställd ska göra lika mycket jobb som tidigare men på färre timmar. Personalstyrkan måste därför ökas något.

På Stallhagen vistas personer med svåra funktionsnedsättningar. De kan behöva särskild hjälp att kommunicera. Personalen kommunicerar med de deltagarna med hjälp av tecken och bilder. Hamideh Mehrabi berättar att jobbet är roligt men också ansträngande.

– Det är tungt. Därför finns det mycket sjukfrånvaro, säger hon.

TIDSOPTIMIST. Magnus Johansson (S), ord-
förande i nämnden för personer med funktionsnedsättning.
TIDSOPTIMIST. Magnus Johansson (S), ord- förande i nämnden för personer med funktionsnedsättning.

Magnus Johansson är Socialdemokrat och ordförande i nämnden för personer med funktionsnedsättning. Han hoppas att en arbetstidsförkortning ska göra verksamheten bättre.

– Skulle vi kunna få bättre förutsättningar för att få det lilla extra? Därför provar vi det här, säger Magnus Johansson.

Personalen ska bli piggare

Det är två effekter man hoppas att uppnå med en arbetstidsförkortning. Personalen ska bli piggare på jobbet och kunna ha en mer aktiv fritid. Sjukskrivningar är vanligt bland personal inom vård och omsorg.

– Kan vi motverka det? Många små åtgärder kan göra skillnad, säger Magnus Johansson.

Hamideh Mehrabi menar att det är viktigt att det finns full bemanning på arbetsplatsen för att de positiva effekterna ska uppnås.

Sex timmars arbetsdag på prov

● Nämnden för personer med funktions-nedsättning har beslutat att införa sex timmars arbetsdag på prov. Det ska ske på Stallhagens dagcenter.

● Projektet ska genomföras under en period av ett år och införas under 2025. Projektet ska utvärderas utifrån medarbetares sjuktal och arbetsmiljön men även måendet hos de personer som får omsorg i verksamheten.

● I dag arbetar det 23 personer på Stallhagens dagcenter. Under arbetstidsförkortningen måste antalet anställda öka. Hur många personer som ska tillföras kan kommunen inte svara på i dagsläget. Det avgörs i samband med schemaplaneringen.

 

– Vi är inte alltid fullbemannade och vi får inte alltid vikarier när vi inte är fullbemannade säger hon.

Som skyddsombud och fackligt arbetsplatsombud kommer Hamideh Mehrabi att vara med på möten när arbetet ska schemaläggas.

Moderaterna i Västerås är kritiska till sextimmarsdagen eftersom det ökar behovet att anställa fler inom omsorgen där det svårt att rekrytera. Magnus Johansson menar i stället att en arbetstidsförkortning skulle kunna göra arbetet mer lockande och då göra det lättare att rekrytera.

– Det ska vara ett attraktivt arbete för att fler ska komma och arbeta, säger han.

Powered by Labrador CMS