Byggbestämmare. Thomas Karlsson (S) ordförande i byggnadsnämnden.

Hundra hyreslägenheter kan byggas på Bjurhovda

Bjurhovda centrum har länge stått tomt men nu står det klart att här ska byggas bostäder.

Publicerad

Tidigare fanns på tomten en centrumbyggnad i en våning med garage under. Byggnaden brann år 2019, och revs därefter. Centrumbyggnaden hyste bland annat gym, pizzeria och frisörsalong.

Torsdagen den 29 augusti antog byggnadsnämnden en ny detaljplan som visar hur Bjurhovda centrum kan utvecklas med bostäder och centrumverksamheter.

– När vi är klara applåderar vi. Det är en start för att man ska kunna bygga. Speciellt här, där det har varit en byggnad, är det extra kul, säger Thomas Karlsson, Socialdemokrat och ordförande i byggnadsnämnden.

Så kan det bli. Illustrationskarta med möjlig bebyggelse.

När vi är klara applåderar vi. Det är en start för att man ska kunna bygga. Speciellt här, där det har varit en byggnad, är det extra kul

Det är företaget Skanska som har markanvisningsavtalet så när planerna kan bli verklighet beror mycket på Skanska. Detaljplanen vinner laga kraft den 1 oktober om ingen överklagar.

Detaljplanen gör det möjligt att bygga ungefär 100 nya hyreslägenheter och lokaler i bottenplan.

– Exakt hur många det blir kan vi inte säga i dagsläget, skriver Andreas Joons, Skanskas kommunikationsavdelning, på e-post till Västerås Tidning.

Planen innehåller även en liten park på cirka 800 kvadratmeter i den södra delen av området.

– När de börjar bygga beror på hur konjukturen ser ut. Det är något år bort. Nu går räntorna ner. Det har varit höga räntor och hög inflation. Nu när det stannat av känner privatpersoner mindre oro. Ekonomin är mer stabil, säger Thomas Karlsson.

Den tillåtna takhöjden, nockhöjden, ska möjliggöra för bebyggelse med trästomme i upp till sex våningar. Det gör att grannen Bjurhovdatoppen, med 15 våningar, fortsatt kommer vara ett tydligt landmärke i området.

Tomt. Här ska det byggas ett nytt centrum.

Bostäderna ska vara attraktiva för äldre människor. Bottenplanen på de nya husen ska hysa annan verksamhet än bostäder. Thomas Karlsson säger att det inte blir handel utan service så som frisör eller kafé.

– Möteslokaler vill de definitivt ha, säger Thomas Karlsson.

Exakt vilken sorts verksamhet det blir är en fråga för den framtida hyresvärden. Det finns i alla fall ett kundunderlag i ett bostadsområde som sedan tidigare har ungefär 5 000 boende. Kafé eller restaurang har de senaste åren saknats på Bjurhovda.

Flera privatpersoner har kommit in med önskemål om att det inte borde byggas hyreslägenheter på platsen. De är oroliga för att hyreslägenheter ska leda till det flyttar in en typ av människor som gör området otryggt.

Thomas Karlsson säger att det inte är hyresformen som avgör om det flyttar in utsatta människor som får stöd av kommunen.

– Allmänt kan jag jag säga att sociala lägenheter finns ju. Men sociala lägenheter finns även i bostadsrättshus. Det behöver inte innebära ett problem. Men oro kan alltid finnas. Man kan behöva ha en dialog, säger Thomas Karlsson.

Powered by Labrador CMS