I Västerås gjordes Sveriges första pizza
Andra lördagen i november, den 11, är det dags för Folkhemsturen med italienska influenser. Västerås jubileumsår fortsätter och den här gången är det pizzan som firas.
Andra lördagen i november, den 11, är det dags för Folkhemsturen med italienska influenser. Västerås jubileumsår fortsätter och den här gången är det pizzan som firas.
Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans
Den första pizzan i Sverige serverades just här i Västerås för 70 år sedan. Det firas genom en specialdesignad Folkhemstur i samarbete med Bra-AW och Västerås Tidning där intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål. Italienaren och matprofessorn Salvatore Macri, som till vardags är chef på restaurang Limone, medverkar i Folkhemsturen.
– Det är bra att pengarna går till välgörenhet och svenskar är intresserade av det här. Pizza är vår kultur! I Folkhemsturen är jag pizzaexpert och svarar på frågor om pizzan. Det finns inga hemligheter, jag går rakt på sak, säger han.
Var en träffpunkt
Salvatores familj kom till Västerås för att arbeta på Asea i slutet av 1950-talet. Han är själv uppvuxen med den italienska klubben på restaurang Sjöhagen, där den första pizzan i Sverige serverades.
– Italienska klubben var en träffpunkt där vi firade familjefester, jul och nyår. Det var väl uppemot 500 italienare som mest i Västerås. Man träffades för att äta, dricka och umgås. Det måste vara ljuvligt att bli serverad en pizza, säger han med ett stort leende.
Hela familjen samlas
Som italienare värnar han om matkulturen och traditionen att laga mat tillsammans.
– Vårt levnadssätt är pizza, pasta, vin, tomat, kärlek och familjen. Hos oss samlas hela familjen på söndagar för att laga mat och äta middag tillsammans, säger Salle, som han också kallas.
Det sägs att pizzan har sitt ursprung i den italienska staden Neapel, där man även odlar råvaror som används speciellt till pizzan. Tomaterna som växer i slätterna nedanför vulkanen Vesuvius är exempel på det. När det kommer till pizzan som maträtt berättar Salvatore att det finns bra pizzor i Sverige.
– Det finns kvalitetspizzor i Sverige som är likvärdiga dem i Italien. I Italien är pizza en fin middag och bra mat med rätt råvaror. Det som gör en pizza är äkta råvaror och en deg med kvalitet, säger han.
Salvatore upprepar gång på gång att det är råvarorna som är viktigast i matlagningen.
– Min mamma sa alltid ”det är råvaran som bestämmer, råvaran gör kocken”. Det stämmer för man måste arbeta hårt för att misslyckas med en bra råvara, konstaterar Salvatore Macri.