Jens of Sweden – 15 år senare
Minns ni mp3-spelarna som dök upp på marknaden för cirka 15 år sedan. En av de första och populäraste mp3-spelaren hette Jens of Sweden med västeråsaren Jens Nylander som upphovsman. Nu bygger Jens Nylander upp företaget Automile i USA och startar kontor runt om i Europa. Västerås Tidning Business fick en pratstund med Jens Nylander som berättar om sina nya satsningar.
Du blev känd när du med framgång startade Jens of Sweden. När och hur föddes den idéen?
– Jag var trött på att bära runt på en cd-spelare för att lyssna på musik och vid den tidpunkten lagrade man allt oftare sin musik i så kallade mp3-filer på en dator och brände ner musiken till egna cd-skivor.
– Jag vill förändra hur man snabbt kunde spara ner musik på något litet man kunde bära runt halsen eller ha i fickan utan att behöva ha en cd-skiva. Så jag började tillverkare små mp3-spelare i Asien 2003, de var små och kunde bäras runt halsen eller rymmas i fickan.
Hur upplevde du företagsklimatet i Västerås?
– Under de senaste femton åren i Västerås, ända från att jag startade Jens of Sweden 2003, tycker jag det än idag är svårt att få tillåtas tänka riktigt stort. För att tänka stort behövs community där man uppfostrar och värderar entreprenörer som tar oerhörda risker för att försöka nå sitt mål. Man behöver även ge dem initialt riskvilligt kapital med väldigt få krav där man vågar att förlora men framförallt vinna någon gång. Att säga "jag vill bli störst i världen på detta" är det inte många som tror på när man startar från noll och vill ha sin första externa finansiering.
Många västeråsare är nyfikna på hur din vardag ser ut i dag?
– Jag går upp klockan sex på morgonen och går till sängs runt elva på kvällen. Man kan säga att dagen består av tre timmar att diskutera olika operationella frågor med våra kontor i Europa och i USA både med våra chefer men även individuella anställda. Fem timmar går till rekryteringar, både att gå igenom kandidater med våra rekryterare och göra slutintervjuver, ytterligare fem timmar är mestadels att leda utvecklingsteamet som jag än i dag gör själv och cirka två timmar att bygga relationer med eventuella framtida investerare. Tar tid att äta lunch hemma och vara hemma till middag i tid.
Hur ser ditt engagemang ut i Automile och vad är din roll?
– Som grundare och vd ansvarar jag för bolaget som helhet. Det betyder att jag rekryterar nyckelpersoner och personer till vår utvecklingsavdelning och sköter samtliga diskussioner med existerande och nya investerare och rapporterar till bolagets styrelse.
Kan du kort berätta något om Automiles produkter och när de lanseras i Sverige?
– Automile levererar en så kallad SaaS-tjänst (molntjänst) där vi hjälper företag att sköta om sina bilflottor. Allt från att förenkla körjournal, minska tidsspill, hantera reseräkningar och kvitton till att bli effektivare ute på fältet genom att använda smartphones. Vi har i dag cirka 7 000 företag som använder våra tjänster och i Sverige har vi tusentals företag som valt Automile. Den globala marknaden inom vårt område är värd cirka 250 miljarder kronor under nästa år. En våra konkurrenter Fleetmatics, köptes nyligen ut från Nasdaq av operatör giganten Verizon för cirka 20 miljarder kronor.
Finns det planer på att flytta till USA eller väljer du att bo kvar i Västerås?
– Jag har inga planer på att flytta till USA permanent i dagsläget utan vi är under uppbyggnadsfas och mitt och familjens visum är tidsbegränsade. Jag har mycket av mitt liv i Västerås eftersom jag bott där så länge.
Som duktig och framgångsrik entreprenör. Har du något råd till ungdomar som funderar på eget företag?
– Ibland kan livet kännas ensamt och isolerat som entreprenör men det finns så många entreprenörer runt omkring dig som mer än gärna samtalar och ger dig energi om du bara räcker ut en hand. Oroa dig inte för att misslyckas och vad som händer om du gör det, det är helt tillåtet.