Kärnkraftsföretag kommer billigare undan vid eventuella olyckor
Regeringen sänker kravet på ersättning vid kärnkraftsolycka
Kärnkraftsföretaget Westinghouse har i Västerås en kärnbränslefabrik på Finnslätten samt ett laboratorium och servicecenter som finns där E18 korsar järnvägen.
Den som innehar en kärnteknisk anläggning i Sverige ska enligt huvudregeln ersätta de "radiologiska skador" som en olycka orsakar under transport av kärnämnen och kärnavfall. Utgångspunkten är att ägaren av anläggningen måste ersätta skador upp till 700 miljoner euro, ett belopp som i skrivande stund motsvarar cirka 8 miljarder kronor.
Tusen ton transporteras
Sveriges regering har nu beslutat att Westinghouse inte behöver behöver betala mer än 80 miljoner euro, motsvarande cirka 918 miljoner kronor, vid en olycka i samband med transport av kärnämnen eller kärnavfall. Beslutet tas efter att Westinghouse ansökt om att få sänka kravet på ersättning.
Westinghouse uppskattar att företaget i Sverige kommer att transportera cirka 1 300 ton kärnämne per år de närmaste tre åren. Detta kommer att fördelas på cirka 200 transporter.
Regeringen grundar bland annat sitt beslut på en bedömning från Riksgälden som visar "att det finns en god marginal mellan redovisade kostnader och yrkat belopp". Beslutet gäller till och med den 5 december 2034.