För fet? Övervikt är ett vanligt problem hos hundar, enligt länsstyrelsen.
För fet? Övervikt är ett vanligt problem hos hundar, enligt länsstyrelsen.

Länsstyrelsen larmar om hundarnas hull

Övervikt är ett vanligt problem hos hundar i Västmanland

Publicerad Senast uppdaterad

Under 2023 genomförde länsstyrelsen i Västmanland 72 inspektioner av hundar i länet och nationellt utförde länsstyrelserna totalt 2 078 kontroller. De vanligaste problemen handlade om bristande veterinärvård, otillräcklig tillsyn, dåligt hull, och dålig hygien i hundarnas förvaringsutrymmen. Även brister i daglig motion och kloklippning var vanliga.

Hundar ska få foder som är anpassat till deras näringsbehov och bidrar till att hålla dem i god form. Under 21 kontroller noterades problem med hundarnas hull. Många av dagens hundar lider av övervikt. Cirka 30 procent av alla hundar i Sverige är överviktiga i någon utsträckning. Därför är det viktigt att ägare är medvetna om vad de matar sin hund med och hur mycket.

Måste motioneras

Vid 21 av 72 kontroller upptäcktes brister i hundars kroppskondition. Ägare bör regelbundet kontrollera sina hundars hull. Revbenen ska kännas, men inte synas. Hunden ska ha en tydligt markerad midja. Viktigt att tänka på är att både övervikt och undervikt kan innebära ett allvarligt hälsoproblem. Övervikt är ett vanligt problem som ofta orsakas av en kombination av felaktig kost och otillräcklig motion.

Powered by Labrador CMS