Kattkunnig. Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås.
Kattkvinna. Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås.

Många gör sig av med katten på semestern

Katter kan inte vara ensamma och därför väljer många att göra sig av med katten när de ska resa bort, berättar Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås

Publicerad Senast uppdaterad

Några regler ur Djurskyddslagen:

Du eller någon annan ska se till dina djur minst två gånger per dag. Unga, sjuka eller skadade djur ska ses till oftare. Katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.

Katter får inte hållas bundna vare sig utomhus eller inomhus. Det är dock tillåtet att ta katter på promenad i koppel. Katter som hålls i rastgårdar, boxar eller andra förvaringsutrymmen ska ha tillgång till miljöberikning som till exempel upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och gömställen. Katter får inte förvaras i bur utom vid särskilda tillfällen som på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling och i samband med transport.

Inför sommarsemestern vet en del kattägare inte var de ska göra av sin katt. Därför kan utvägen vara att ge bort sitt djur. Det är något som bland annat till den ideella föreningen Huskatten Västerås känner av.

Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås, säger att en katt inte alls går att lämna ensam, ens för en dag eller natt. Det här gör att många i stället lämnar bort sin katt – ett ökande problem.

Till exempel söker sig många till Huskatten, utan att berätta att det är deras katt.

– En del kanske säger att de hittat en katt men ibland har den en ägare som vill lämna katten hos oss. En del är öppna med detta, men vi misstänker ibland att det är deras egen katt som de vill lämna.

Kim säger att det är många som hör av sig då semestern närmar sig.

– Kanske har de inte planerat för sitt husdjur och nu vet de inte vad de skall göra med sin fyrbenta vän. Kattvakten kanske har blivit förhindrad och kattpensionaten har fullt, de tar också betalt och vissa vill inte betala för kattens uppehälle.

Missen måste ha möten

Att lämna katten ensam en tid, vare sig ute eller inne, är förbjudet enligt lag.

– Enligt djurskyddslagen ska en katt ha tillsyn minst två gånger per dygn. Katten behöver ju inte bara mat, vatten och rent i kattlådan utan också sällskap, socialisering och kärlek. Man kan inte åka på en Finlandskryssning och lämna katten utan tillsyn. Istället så får man ha katten på ett pensionat, ha kattvakt eller helst någon som bor hos katten, säger Kim. 

På Huskatten finns endast plats för 16 katter och nu är det fullt.

Kattkunnig. Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås.
Kattkunnig. Kim Lindbom Carlsson, katthemsansvarig på Huskatten Västerås.

– Vi har även några akutjourhem. Men vi är ingen pensionatverksamhet, vi finns till för hemlösa katter och ibland katter som kommer in via länsstyrelsen.

Sällskapsdjur. Katter får inte lämnas ensamma.
Sällskapsdjur. Katter får inte lämnas ensamma.

Kim tror absolut att en katt har lägre status än till exempel en hund. 

– Många tror att en katt klarar sig och jag tror att så länge inte katternas värde höjs så kommer det fortsätta vara så. Folk är mera rädda om något som de har betalat för.

Powered by Labrador CMS