
Nu stänger det anrika tvätteriet
Snart tystnar maskinerna i det Blå huset längs Österleden. Ett stycke tvätterihistoria går i graven när 97-åringen Västerås Ångtvätt upphör den sista februari. – Det känns bra att sätta punkt nu, säger Inger Sandberg, ett av tre syskon i familjeföretaget.
Tillsammans med bröderna Bengt-Göran och Lars-Ove Eriksson har Inger Sandberg drivit Västerås Ångtvätt sedan 1973.
– Pappa gick bort då relativt ung och det förväntades på något sätt att barnen skulle ta över, säger Inger.
Så blev det. Inger kom in i företaget på allvar då, medan bröderna hade funnits med långt tidigare.
Så fort det var ledigt från skolan fanns de på plats för att lära sig de olika arbetsuppgifterna.
– Det var inte mycket till sommarlov man hade då, minns bröderna med ett leende.
Direkt efter avslutad grundskola 1964 blev det sedan anställning i familjeföretaget.
– Det var inte så mycket annat att fundera på.
Då låg Västerås Ångtvätt på Timmermansgatan, mitt emot gamla idrottshallen.
När grundaren Anna Myhrman startade verksamheten – som senare syskontrions moster blev ingift i – 1924 låg tvättinrättningen på Snickargatan där Posten senare hade sitt stora citykontor.

Det är dags nu och det känns bra att sätta punkt
1979 gick flytten till Östra Skiljebo och Björkstagatan 1.
– Den 2 januari 1980 körde vi den första maskinen, minns Inger.
Sedan dess har Västerås Ångtvätt blivit kvar på samma plats och under de över 40 åren blivit ett välkänt märke längs med Österleden och gått under namnet ”Blå huset”.
Kunderna har varit både privata och från olika företag. Bland annat har en hel del restauranger i stan anlitat den expertis och noggrannhet som har funnits i det Blå huset, främst när det kommer till dukar.
– Linnedukar har blivit vår specialtet.
Som mest under perioden på Skiljebo arbetade ett 15-tal personer på tvätteriet. Med åren har syskonen valt att minska ner företaget och har de senaste åren bara haft två anställda.
Och nu har alltså tiden kommit att ta ner skylten för gott.
– Det är dags nu och det känns bra att sätta punkt. Jag fyllde 75 år på juldagen och mina bröder blir 72 år i år så vi har gått många år över ändå.
Har det varit ett jobbigt beslut?
– Nja, vi har väl velat lite på när i tiden det skulle passa som bäst bara. Men nu när vi väl bestämt oss känns det bra. Jag känner mig inte så nostalgisk faktiskt, säger Inger.
Det blir heller ingen vidareförsäljning, marken säljs och företaget upphör.
– Vi har många äldre maskiner som mina bröder lärt sig ”att lura” med sin stora erfarenhet och kunnighet. Vi kände att det var bäst att avveckla.
Vad har varit roligast alla de här åren?
– Det är ju kontakten man har fått med alla kunder. Vi har haft många trogna kunder som i generationer har fortsatt att lämna in sina dukar eller finkläder eller ”lyxat till det” med att få något manglat.
Några problem med att hålla sams genom åren har syskonen aldrig haft. Enligt Inger mycket tack vare den trygga och fina uppväxt de fått och att de haft olika arbetsuppgifter inom familjeföretaget.
Och nu är de även överens om att sätta punkt.
Den sista februari körs den sista maskinen.
– Sedan finns vi kvar under mars för att avsluta och för att kunderna ska kunna komma och hämta det sista, avslutar Inger Sandberg.
