Ny forskning: Fattiga unga mår sämre än rika
Forskningen visar ökade skillnader i psykisk hälsa bland unga i Västmanland
Bättre bland ungdomar från höginkomstfamiljer och sämre bland barn till låginkomstagare. Ny forskning visar på ökade skillnader i psykisk hälsa bland unga i Västmanland.
Slutsatserna bygger till stor del på uppgifter från de senaste två decennierna vid Centrum för klinisk forskning i Västerås. Projektet Salve har studerat tusentals ungdomar under årens lopp via intervjuer, enkäter och genetiska tester.
– Resultaten visar tydligt att ungdomar från låginkomstfamiljer samt flickor är de mest utsatta grupperna när det gäller psykisk ohälsa. Det är en stark signal om att samhället måste agera, särskilt när vi ser att skillnaderna ökar mellan dessa grupper och resten av befolkningen, säger forskaren Benti Geleta Buli.
Lärande kan motverka dåligt mående
Benti Geleta Buli, lade fram de nya rönen vid en disputation vid Mälardalens universitet i början av september. Forskningen visar också att föräldrastöd i skolarbetet och en positiv attityd till lärande kan motverka dåligt mående.
– Det finns en tydlig koppling mellan skolans roll och psykiska besvär hos ungdomar. De som upplever en tryggare skolmiljö, har bättre stöd från vänner och familj samt en egen positiv inställning till lärande, mår också bättre psykiskt, säger han.
I sin avhandling föreslår Benti Geleta Buli en tvådelad åtgärdsplan för att motverka den psykiska ohälsan bland ungdomar. För det första fokus på kortsiktiga insatser för att stärka skyddsfaktorer som skolmiljö och sociala relationer, för det andra långsiktiga åtgärder för att minska de socioekonomiska klyftorna.