BETALBUSS. Fagersta har börjat ta betalt för lokaltrafiken.

Ny rapport: fria bussresor främjar barns fritidsaktiviteter

En ny rapport från Majblomman visar att fri kollektivtrafik för barn ger ökad tillgång till fritidsaktiviteter men i Västmanland ser kommunerna olika på saken

Publicerad

Majblomman, som verkar för barns rättigheter, har låtit forskningsinstitutet Rise ta fram en rapport om effekterna av gratis kollektivtrafik för barn och unga. Rapporten visar bland annat att:

  • Fri kollektivtrafik på fritiden ger barn ökad tillgång till aktiviteter, mer självständighet, självförtroende och trygghet.
  • Det bidrar till mer sammanhållning, ökad jämlikhet och social inkludering.
  • Fri kollektivtrafik utanför skoltid leder inte till minskad total fysisk aktivitet. Det bidrar i stället till ett mer aktivt resesätt och till ökad säkerhet.
  • Det ger också barn en vana vid kollektiva resor vilket minskar deras benägenhet att välja bil som primärt transportsätt senare i livet.

Rapporten bygger på en genomgång av tidigare forskning i ämnet, så kallade litteraturstudier, samt på intervjuer med forskare, tjänstemän och projektledare som har arbetat med frågan.

Olika i länet

Som Västerås Tidning tidigare berättat har kommunerna i Västmanland olika syn på frågan om avgiftsfri kollektivtrafik. Både Hallstahammar, Kungsör, Norberg, Sala och Surahammar har avgiftsfria bussar. Norbergs kommun införde avgiftsfria bussar så sent som 2024. 

Fagersta kommun började tvärtom att ta betalt för sina lokalbusar 2024. Argumentet för att avskaffa de fria resorna i Fagersta var bland annat att det var mest skolungdomar som nyttjade bussarna, vilket gjorde att det blev "stökigt". 

Powered by Labrador CMS