
Nytt träningscenter invigt
Den 30 september invigdes enheten Neurologiskt träningscenter av Helena Hagberg, regionråd, Region Västmanland, med ansvar för primärvården. – Äntligen, det här har vi väntat länge på, sa Helena Hagberg bland annat när hon klippte bandet inför ett 50-tal besökare.
Den nyligen invigda specialiserade enheten Neurologiskt träningscenter vänder sig till vuxna personer inom Västerås och Surahammar med en förvärvad neurologisk sjukdom eller skada, som till exempel stroke, MS eller Parkinsons sjukdom.
Enhetschef Pernilla de Flon Forsberg berättar att den största patientgruppen är strokepatienter.
– Man är superbra på att rädda livet på strokepatienter här i Västerås, men sen då?
I Västmanland, så väl som i hela Sverige, varierar det mycket vilken rehabilitering den här patientgruppen får när de skrivits ut från sjukhuset. Region Västmanland gjorde 2012 en kartläggning av strokevårdkedjan, patientens väg genom vården och där uppdagades stora ojämlikheter beträffande möjligheten att få rehabilitering, beroende på var i länet man bor.
– I Västerås fanns inte kompetensen eller förutsättningarna för att primärvården skulle klara av tillgodose den här gruppens rehabiliteringsbehov, säger Pernilla de Flon Forsberg.
Efter en upphandling 2018 stod det klart att Neurologiskt träningscenter, NTC, skulle skapas. Enheten består av ett team med arbetsterapeut, fysioterapeut och logoped, alla med särskilda kunskaper inom neurologi.
Lokalerna där NTC nu finns, på baksidan av Vallbyinstitutet, Svalgången 1 på Vallby har hög tillgänglighet. Det är lätt att ta sig in och ut ur lokalerna, det finns buss i närheten och även goda parkeringsmöjligheter.
– Våra lokaler är absolut inte som ett traditionellt gym. Här finns möjlighet att bland annat träna kondition, styrka, gång och balans, men det är en lugnare atmosfär i vår träningshall. Vi har öppna ytor där det ska vara lätt att ta sig fram, även med rullstol.
Hon berättar också att det krävs en hel del av patienterna.
– Träningen här är tidsbegränsad och individuellt anpassad utifrån varje individs mål och förutsättningar. Insatserna planeras två veckor i taget, med ett så intensivt upplägg som möjligt. Patienterna behöver gå ”all in” och vara väldigt motiverade, och det är de!
