Byggs om till äldreboende – 37 äldre måste flytta. Karlslunds byggnad C, som ses i bakgrunden här, ska byggas om till äldreboende. Byggstart sker senast 1 januari 2019 och redan 31 maj måste de boende vara utflyttade. Foto: Helena Andersson

Oro bland äldre som tvingas flytta när nytt boende ska byggas

En del av Karlslunds servicehus i Västerås ska göras om till äldreboende. Det drabbar totalt 37 äldre som nu måste flytta – redan om fyra månader. – Det är för jäkligt att man flyttar på gamla människor, säger en anhörig.

Publicerad
Solveig Nilsson (S), äldrenämndens ordförande.

Beslutet att bygga om en del av Karlslunds servicehus – byggnad C – till äldreboende togs på äldrenämndens sammanträde 19 december 2017.

I går måndag hölls ett första informationsmöte för de 37 boende som berörs samt deras anhöriga. På plats fanns förutom enhetschefen på Karlslund både tjänstemän och politiker från Västerås stad för att svara på frågor.

Stämningen var stundtals upprörd, berättar en anhörig till en boende som Västerås Tidning talat med.

– Vi visste ju ingenting innan, så det var många frågor om när vi måste vara utflyttade, varför det måste ske så snart och vilka andra boenden som erbjuds. Många var uppgivna, någon lämnade mötet med orden ”jag orkar inte”, säger den anhörige, som själv starkt ifrågasätter beslutet:

– Det är för jäkligt att man måste flytta på gamla människor, finns det verkligen ingen annan lösning?

Äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (S) fanns på plats på Karlslund i måndags. Hon menar att en ombyggnad av Karlslunds servicehus var den bästa lösningen.

– Vi har varit runt och tittat på andra servicehus, här berörs minst antal personer, säger Solveig Nilsson till Västerås Tidning.

Bakgrunden till ombyggnaden är att Västerås stad behöver fler platser på äldreboenden, där det krävs en högre grad av vårdinsatser än på ett servicehus.

– Vi ser ett ganska stort behov av fler platser på äldreboenden i Västerås. Däremot finns det många lediga platser på servicehus, säger Solveig Nilsson.

Senast den 31 maj måste de 37 personer ombyggnaden berör vara utflyttade. Det kan tyckas som en ganska snäv tidsplan?

– Det är klart att man kan ställa sig frågan hur länge ska man vänta. Samtidigt blir det också en lång orosprocess.

Kan du förstå oron hos de boende och anhöriga?

– Jag har full förståelse för den oro som finns kring en flytt. Men det kändes ändå som att den stillades något efter träffen i måndags när man fick fick veta varför och hur det kommer att gå till.

Solveig Nilsson menar att det inte är något lätt beslut att behöva flytta på äldre människor.

– Nej, det är jättetufft beslut givetvis. Att behöva riva upp allt och flytta när man har hittat sin plats.

En boende flyttade in så sent som i september och måste bryta upp bara drygt ett halvår senare?

– Det är olyckligt och där måste vi kolla upp närmare varför den personen erbjöds en plats eftersom diskussionen kring ombyggnationen redan var igång då, säger Solveig Nilsson.

Samtliga 37 som bor i den byggnad som nu ska byggas om kommer att erbjudas platser på andra servicehus i stan – och även i grannbyggnaderna.

– Som det ser ut i dag finns det 20 platser lediga i de övriga byggnaderna på Karlslund och de kommer inte att tillsättas av någon annan utifrån, säger Solveig Nilsson.

Lediga platser finns även på relativt närbelägna Oxbacken och Herrgärdets servicehus.

Det nya äldreboendet – som kommer att påbörjas senast 1 januari 2019 och stå klart i slutet av 2019 – kommer att ha plats för 42 personer.

Hus A och D kommer att finnas kvar i sin nuvarande form på Karlslund.

Det skiljer servicehus och äldreboende

Servicehus är ett mellanting mellan eget boende och äldreboende. Man bor i en komplett lägenhet med kök, matplats, sovrum och vardagsrum, men har trygghetslarm och tillgång till personal dygnet runt för att snabbt kunna få hjälp. I regel finns också restaurang och kafé som serverar frukost, lunch och middag. I servicehus finns lägenheter för både ensamstående och par. Dessutom finns det ofta gemensamma lokaler där du kan umgås med de andra boende.

Äldreboenden är till för den med ett större omvårdnadsbehov. Här finns personal dygnet runt som ser till de boende regelbundet. Vissa äldreboenden är särskilt anpassade för personer med demenssjukdom.

Powered by Labrador CMS