Hassan, 19 och Minna Blom, boendesamordnare på boendet. Foto: Sofie Tejre

Oron på boende för ensamkommande: ”Många kommer bli hemlösa igen”

Hassan är 19 år gammal och har bott på boendet sedan i januari. Här delar han ett rum med två andra ensamkommande killar. Men hur framtiden ser ut efter juni för både honom och de andra vet han inte. – Jag är stressad, orolig och rädd för att hamna på gatan igen, säger han.

Publicerad

Det var under hösten 2018 som flera frivilligorganisationer i Västerås slog larm om en ny grupp hemlösa i Västerås: unga ensamkommande som går i skolan. Något som SVT Västmanland berättat om i flera inslag.

Men flera av dessa ungdomar har sedan senhösten haft en plats att bo på. I ett boende på Lövudden i Västerås har det varit fullt hus ett bra tag. Just nu bor 35 ungdomar mellan 18 och 21 år här: ensamkommande ungdomar som omfattas av den så kallade gymnasielagen, som förenklat innebär att personer som har fått eller annars skulle få ett beslut om utvisning kan få uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå. Alla som bor här går i skolan på dagarna, och kvällarna ägnas åt pluggande, träning och att umgås med kompisar.

Killarna som bor på Lövudden kommer framför allt från Afghanistan, en kille kommer från Eritrea. Rent ekonomiskt handlar det om två boendeenheter: det ena boendet står Svenska kyrkan för ekonomin, det andra är det Västerås stad som står för genom bidrag från Nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Men framtiden är oviss, efter juni månad är det osäkert om försörjningen finns kvar, och om den finns kvar, hur den ska se ut.

Minna Blom är boendesamordnare och arbetar på boendet på uppdrag av Svenska kyrkan:

– Allt började med att vi hade en mötesplats för ensamkommande, och genom det upptäckte vi att väldigt många av de här ungdomarna inte hade någonstans att bo. En del hade placerats i boenden för vuxna i andra kommuner, många flyttades runt mellan olika instanser och valde istället att leva som hemlösa i Västerås eftersom de inte ville lämna skolan, berättar hon.

Innan boendet kom till i november var det många av ungdomarna som sov utomhus i Västerås, eller bodde tillfälligt hos olika kompisar. Genom boendet har de fått möjlighet till en fast punkt: en säng, en dusch och ett delat kök.

– Det är KFUM som är hyresvärdar, och kontrakten går ut nu i juni. Sen är det väldigt osäkert vad vi ska hitta på. Vi håller på att titta på lite olika lösningar, och kommunen menar på att de som bor här borde hittat något annat under den här tiden, vilket de inte har gjort. Det är väldigt svårt för vilken gymnasieelev som helst, och de här ungdomarna har heller inget kontaktnät, säger Minna Blom.

Vad händer med de som bor här efter juni?

– Ja det är en bra fråga, det undrar jag också. Vi håller på att titta vilka lösningar som finns, men har inte hunnit landa i något. Vi försöker främst hitta lösningar där ungdomar kan få ett eget kontrakt men där är vi inte än. Det är en jättetuff situation eftersom det i många fall handlar om ungdomar som redan har varit hemlösa. De blir väldigt stressade bara av tanken.

Västerås stadsmission har varit en av de frivilligorganisationer som uppmärksammande den nya gruppen hemlösa i höstas.

– Det är egentligen inte en målgrupp som vi jobbar med. Men här såg vi ett humanitärt problem i Västerås som ingen riktigt tog i, förutom civilsamhället. Eftersom vi har en bra dialog med kommunen kunde vi hålla i den dialogen mellan kommunen och civilsamhället, säger Magnus Uhlin som är direktor på Västerås stadsmission.

Det besked som kommunen lämnat hela tiden är att bidraget är av engångskaraktär och att målet är att ungdomarna ska hitta ett eget boende.

– Det är extra svårt att hitta bostad i den här gruppen, vilket vi upptäckte när vi började jobbade med det här i höstas. Nu sitter vi med samma utmaning, säger Magnus Uhlin.

Vad kommer hända nu?

– Vi har en tät dialog med KFUM, som vi hyr av idag, för att se om vi kan hitta en fortsättning. Jag har en stor förhoppning om att vi ska kunna hitta en överenskommelse, lösa situationen och att de boende kan vara kvar där de bor nu.

Tillbaka på boendet bjuder Hassan, 19 på te i sitt rum. Han har bott på boendet i januari, och innan det levde han som hemlös i Västerås, eller sov hos olika kompisar. Han studerar på Wijkmanska gymnasiets yrkesintroduktionsprogram och söker sommarjobb. Men oron hur det ska bli om han inte kan bo kvar är stor.

– Jag tror att jag kommer att behöva leva som hemlös igen. Det är jättesvårt att hitta en lägenhet i Västerås.

Hassan delar sitt rum på boendet med två andra. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS