Soppåse. Soporna i Norberg är en del av den så kallade Think Pink-härvan.
Soppåse. Soporna i Norberg är en del av den så kallade Think Pink-härvan.

Rättegången startar i den stora sopskandalen

Personerna bakom företaget Think Pink misstänks ha dumpat osorterat byggavfall i bland annat Skultuna och Norberg

Publicerad Senast uppdaterad
Sopigt. Think Pinks soptipp i Skultuna.
Sopigt. Think Pinks soptipp i Skultuna.

Tisdag den 3 september startar rättegången mot personerna bakom företaget Think Pink. Rättegången hålls i Attunda tingsrätts lokaler i det mål där totalt elva personer står åtalade för olika grad av inblandning i grova miljöbrott på 21 platser i Sverige, där ibland Skultuna, Norberg och Bålsta.

Brottsmisstankarna gäller att företaget Think Pink har dumpat osorterat byggavfall på dessa platser.

Tvist med kommunen om soporna i Norberg

Ena Håbo-Tidningen har tidigare berättat att Bålstabon Petri Piiroinen äger marken i Norbergs kommun där det nu ligger sopor från Think Pink. Där har kommunens miljöenhet krävt att markägaren ska sanera platsen. Han är själv av uppfattningen att det inte är hans ansvar att ta hand om soporna.

– Jag ska inte sanera något. Det får Think Pink göra i så fall. Jag har inte gjort något fel. Jag har inte kört dit soporna och jag har inte gett tillåtelse att tippa. Så det där får någon annan ta hand om, sa Petri Piiroinen i en tidigare intervju.

Förundersökningen i Think Pink-härvan består av cirka 50 000 sidor och målet är det största någonsin för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Platserna som omfattas av åtalet ligger i 15 kommuner. Huvudförhandlingen är planerad att pågå under 102 dagar, fram till början av juni 2025.

Powered by Labrador CMS