Rudbeckelever kämpar mot hederförtryck – fick träffa minister
Gruppen Enade mot våld startade på Rudbeckianska gymnasiet i höstas. En grupp som jobbar mot hedersförtryck och våld i nära relation. Nu har de bjudits in av både riksdag, regering och Västerås stad att prata om sitt arbete.
För en sal fullsatt med makthavare från hela Västmanland läser Zilan Bakac en egenskriven text om hedersförtryck. Stämningen är laddad – ingen lämnas oberörd av hennes ord.
Gruppen Enade mot våld har funnits sedan i höstas. Gruppen startade på Rudbeckianska gymnasiet av Zilan Bakac och Ilona Chukro, med hjälp av vuxna på skolan.
– Jag sökte hjälp å en väns vägnar i somras. Fick avslag, efter avslag, efter avslag till jag till slut fick hjälp. Sen när jag började skolan i höstas igen kom rektorn och skolkuratorn fram till mig och berömde mig för att jag hjälpt min vän. Så jag pratade lite mer med min skolkurator och vi kom fram till att vi skulle starta en grupp där vi kunde jobba med de här frågorna och hjälpa folk att få hjälp, säger Zilan Bakac.
– Vi hade ett hedersmord i min släkt när jag var liten, och sedan den dagen var jag rädd. Senare, när jag kom hit till Sverige, så läste jag om Fadime så blev jag ännu mer chockad, för jag tänkte att i Sverige finns inget som heter hedersförtryck, men när jag läste om henne blev jag jättebesviken. Jag pratade med kuratorn om det här och hon sa till mig att det finns en tjej till, och vi kan starta en grupp. Jag har burit med mig den här frågan sedan jag var liten, så det är som en dröm att få hjälpa andra, säger Ilona Chukro.
Gruppen har idag 20 medlemmar, både killar och tjejer. Medlemmarna går olika linjer och i olika årskurser och bildar ett nätverk där de träffas och pratar om problematiken, utbildar sig i frågan, och gruppen fungerar också som extra ögon och öron för vuxna i skolvärlden för att fånga upp andra elever som drabbats av hedersförtryck. Man har också en nätverk av vuxna bakom sig. Gruppen har fått mycket positiv respons, men också en del negativ.
– Jag tror att det kan bero på missförstånd. Ofta när man pratar om hedersrelaterat våld och förtryck känner vissa kulturer och religioner sig påhoppade. Men så behöver det inte vara. Jag är själv religiös, och det står ingenstans att man ska tvinga folk till någonting. Det är bara hur folk har tolkat det. Jag tror att de som är emot oss egentligen inte är det utan tror att vi vill hoppa på dem, fast det gör vi inte, säger Hawa Gouro.
– Det vi vill ska komma fram är att vi inte pratar om religion utan om hederskultur, säger Ilona Chukro.
Den här dagen, då Västerås tidning träffar gruppen, har de besök av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Han är i Västerås bland annat för att höra om gruppens arbete.
Efter träffen med ministern väntade ett besök på Västerås slott och en träff med Jämställdhetsrådet. Ett råd bestående av representanter från hela Västmanland har som uppgift att vara en pådrivande kraft i länets jämställdhetsarbete. Efter mötet är Enade mot våld både glada och styrkta:
– Jag känner att jag är så stolt över hela gruppen. Jag visste inte från början att det här skulle bli så stort. Så det känns verkligen som vi kan påverka. Vi kan göra skillnad, säger Ilona Chukro.
– Man känner sig väldigt stark när man ser i någons ögon att man har gjort ett intryck. Jag tittade runt när vi pratade och Zilan höll sitt tal och alla tog verkligen in det vi sa, säger Isa Guterstam.
– Jag känner mig uppfylld av glädje, jag känner mig verkligen som starkast i hela världen just nu. Innan de här mötena stod vi utanför skolsköterskan och så kom en klasskompis förbi, som jag inte brukar prata med alls. Då frågade han varför jag var med i gruppen och hur jag hinner med allt: då sa jag: "för att jag brinner för det och för att jag vill förändra världen", säger Hawa Gouro.
Efter dagens alla möten har gruppen dels fått en inbjudan av Morgan Johansson att komma till Stockholm för att prata med riksdagsledamöter och stadsråd om gruppens arbete. Även Västerås stad har bjudit in gruppen för att i ett första steg prata om sitt arbete i Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Teljebäck (S), var även han med på mötet med Morgan Johansson och med Jämställdhetsrådet, och han menar att gruppens arbete är något som borde finnas på alla skolor i Västerås:
– Det här är en problematik som är mycket större än vad vi tror. Och precis det här som de gör: att koppla resurser till en grupp elever, det är en arbetsmetodik som man kan jobba med på flera skolor, och det vill jag utveckla. Det borde finnas på alla skolor i Västerås, säger Anders Teljebäck.
Gruppen välkomnar att deras arbete nu lyfts, inte bara på kommunal nivå, utan även i rikspolitiken:
– Jag tänker att det inte bara är vårt ansvar, jag tycker det är bra att de tar ansvar och ser vad som behövs göras och gör det, säger Aldina Alasadi.