Facklig. Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare i Västerås.
Facklig. Erik Liljenskog, ordförande för Sveriges Lärare i Västerås.

Så låga är lärarnas löner i Västerås

En lärare i Västerås tjänar drygt 2 300 kronor mindre än rikssnittet

Publicerad Senast uppdaterad

Medellön läraryrken*

Medellön Västerås 36 810

Medellön Riket 39 186

Källa: Sveriges Lärares löneenkät, 2023

Enkäten genomfördes i november 2023 och svarsprocenten var drygt 40 procent, cirka 80 600 svarande.

* i redovisningen ingår yrkena förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare

Som det går att läsa på annan plats i tidningen vill den politiska majoriteten i Västerås att 29 miljoner kronor går till ett lönelyft för lärare. Detta på grund av att lärarlönerna i Västerås är lägre än i närliggande kommuner.

Att få ut de exakta siffrorna för lärarlöner på kommunnivå är dock svårt. Statistiska Centralbyrån meddelar att myndigheten inte har de uppgifterna. Inte heller Sveriges Kommuner och Regioner påstår sig ha siffrorna.

Snålar med statistiken

Fackförbundet Sveriges Lärare har uppgifter om löneläget i enskilda kommuner. Facket vill dock inte lämna ut statistiken eftersom det "kan avslöja löneläget hos enskilda arbetsgivare". Det facket däremot kan göra är att redovisa resultatet från Sveriges Lärares löneenkät, för Västerås jämfört med riket. Den visar att medellönen för lärare i Västerås är 36 810 kronor, jämfört med 39 186 kronor på riksplanet.

Erik Liljenskog, ordförande i Sveriges Lärare i Västerås, tycker att det är bra att politikerna vill skjuta till mer pengar till lärarlöner.

– Vi tycker det är mycket positivt, men framförallt helt nödvändigt att ta ett steg i rätt riktning genom att uppvärdera lärarnas löner i Västerås. Som politiken själva säger är detta ett första steg, som måste fortsätta över en längre tid för att vi ska kunna konkurrera med kommuner i närheten och andra jämförbara kommuner, skriver han på e-post till Västerås Tidning.

Frågan är givetvis mycket viktig för facket.

 – Vi jobbar intensivt med lönefrågan, genom att försöka påverka makthavarna på olika sätt, och genom att påverka vår arbetsgivare i rätt riktning. Vi har ett stort jobb framför oss, och detta är tillsammans med arbetsmiljön bland de viktigaste frågorna vi jobbar med.

 

Powered by Labrador CMS