Unga. Saron Teklehaimanot, Max Coltman, Abed Nemer och Delvina Hasani berättade för Västerås Tidning om sin tid med Ungdomsdialog.
Unga. Saron Teklehaimanot, Max Coltman, Abed Nemer och Delvina Hasani berättade för Västerås Tidning om sin tid med Ungdomsdialog.

Samtal är deras sommarsyssla

Västeråsungdomar har sommarjobbat med Ungdomsdialog som ska hjälpa vuxna att förstå ungdomars problem

Publicerad Senast uppdaterad

Under fyra sommarveckor har sju Västeråsungdomar sommarjobbat som ungdomskonsulenter i projektet Ungdomsdialog med syftet att förstå ungas behov och förbättra deras tillvaro vad gäller fysisk och psykisk hälsa.

Handledarna Maryam Ali och Mattias Snöbohm säger att Ungdomsdialog är ett initiativ från Västerås stad för att försöka göra ungdomar mer inkluderade i beslut som påverkar deras liv.

Maryam Ali berättar att eftersom det har visat sig att hälsan och välmåendet hos ungdomar har sjunkit så tar Västerås stad sig an uppgiften att undersöka vad det beror på och hur det skulle kunna förbättras.

– Därför kom det här projektet till där ungdomar intervjuar andra ungdomar för att ta del av deras information.

Projektet återkommer varje sommar med olika teman.

– Syftet är få fram ungas röster och perspektiv på olika frågor. En dialog med ungdomar för ungdomar, säger Mattias Snöbohm.

Den här sommaren har det fyra veckor långa projektet som sagt handlat om hälsa och välmående med inriktning mot att ta reda på hur en vuxen på bästa sätt kan främja hälsa hos ungdomar.

– Vilka egenskaper ska en vuxen ha som gör att unga kan prata med den och känna sig trygg?

Slutligen gör ungdomarna en presentation för politiker och tjänstemän där de redovisar sina resultat, går igenom rapporten de skrivit och visar den kortfilm de gjort.

Arbetet gick till så att de samlade in fakta om vilka egenskaper som var viktiga hos vuxna genom korta intervjuer under cityfestivalen, vid samtal med vänner och under olika workshops för andra sommarjobbare.

Saron Teklehaimanot och Delvina Hasani är två av ungdomarna.

– Vi intervjuade ungdomar mellan 13 och 19 år och hade två olika enkäter där vi fick in över 300 svar. Vi gjorde också intervjuer och höll också i sex stycken workshops där vi fick in ganska mycket information, så totalt kanske vi pratat med cirka 400 ungdomar.

Tjejerna säger att svaren var ganska väntade.

– De tycker inte att de får väldigt mycket hjälp av skolan, men att man ofta kan vända sig till sina föräldrar. Det finns personer i skolan att prata med, men de känner till exempel inte för att gå in till en kurator som de inte känner och som bara finns där ibland.

Vuxna måste lyssna mer

De har kommit fram till olika lösningar på problemen.

– Framför allt att vuxna i skolan regelbundet ska finnas där och lyssna på ungdomarna, lägga mer uppmärksamhet på eleverna hela tiden. Att de till exempel ska ta elevrådsmöten mer seriöst, att verkligen göra en förändring, inte bara säga det. Ge feedback och återkoppling om olika beslut som görs.

Max Coltman berättade att han sökte sommarjobbet för att han är intresserad av samhället och hur man kan försöka göra världen lite bättre.

– Jag gillar att få vara med och analysera problem, här fick man höra hur andra ungdomar har det, komma på lösningar och få nya perspektiv. Det har varit roligt och lärorikt.

– Projektet ger bra erfarenhet och ger unga en plats i samhället. Man får lära sig många nya saker och får vara med och utveckla samhället. Det har varit utmanande men ganska roligt, sa Abed Nemer, som även sa att det här sommarjobbet var ett bra jobb inför framtiden.

Slutligen hoppas man att politikerna och beslutsfattarna ska ta till sig deras information och förhoppningsvis föra den vidare.

”Ungdomarna betonar vikten av att vuxna lyssnar aktivt, tar deras åsikter på allvar och visar engagemang i deras vardag och utmaningar. Genom att möta dessa förväntningar kan en mer stödjande och tillgänglig miljö skapas för unga, vilket i sin tur bidrar till förbättrad hälsa och välbefinnande när de känner sig sedda, hörda och uppskattade.”

Powered by Labrador CMS