Svensk vardagsdesign ställs ut på Karlsgatan
Husgeråd från Skultuna bruk och andra moderna designklassiker visas i en ny utställning på länsmuseum. Vernissage hålls idag lördag.
Under 1930-talet fram till 1970-talet hände mycket inom formgivningen av husgeråd. Nya material som aluminium, plast, pressglas och rostfritt stål introducerades. Detta är temat för utställningen "Scandinavian Design of Everyday Life", som visas på Västmanlands läns museum mellan den 1 februari och 25 maj 2025.
Thomas Lindblad har samlat på den här typen av föremål sedan 1990-talet, har hållit många tidigare utställningar och skrivit flera böcker i ämnet.
En hel del av föremålen på utställningen kommer från Skultuna bruk. Numera tillverkar Skultuna bruk smycken, prydnadsföremål och andra exklusiva artiklar. Men tidigare producerade företaget husgeråd som användes till vardags i vanliga svenska hem. År 1900 var Skultuna bruk en av Sveriges största tillverkare av kokkärl. På 1930-talet hade aluminiumkärlen blivit de mest populära. Erik Fleming, som tidigare varit silversmed, anställdes på företaget 1946 och kom att sätta sin prägel på formgivningen.
– Han satte avtryck. Det här är de första kastrullerna som är designade, säger Thomas Lindblad.
Håller att användas
Pierre Forssell blev 1955 ny designer på Skultuna bruk och formgav bland annat kaffepannor i aluminium. Snart skulle dock kaffepannorna bli omoderna när bryggkaffe i stället blev på modet.
Något som kanske känns ännu mer främmande jämfört med dagens produktion i Skultuna är att företaget under en period tillverkade mycket i plast. Tidigare nämnda Erik Fleming formgav bland annat kaffeserviser i plast på 1950-talet. Till skillnad från i dag, när vissa vill "plastbanta" av miljöskäl, ville formgivarna gärna skapa så mycket som möjligt i det nya spännande materialet.
De gamla husgeråden är i alla fall hållbara i meningen att de kan användas länge. Vissa av plast- och metallföremålen använder samlaren Thomas Lindblad själv i hemmet när de inte ställs ut.
– Visst är det användbart, säger han.