
Thomas vill pumpa på för hållbar energi i Norberg
Pumpkraftverk är viktigt både för miljö och krigs- och krisberedskap, menar Thomas Johansson, vd för Mine Storage

Som Västerås Tidning tidigare berättat har företaget Mine Storage fått ett bidrag på 20 miljoner euro från EU för att omvandla ett nedlagt gruvschakt i Norberg till energilager. Energilagret fungerar som en sorts batteri men med en helt annan teknik. När det finns ett överskott på el kan den användas för att driva en pump som pumpar upp vatten till en reservoar. När tillgången på el är lägre kan sedan vattnet släppas ut för att driva en turbin och producera el.
– Pumpkraft är världens vanligaste form av energilager, säger Thomas Johansson, vd Mine Storage.
Kräver höjdskillnad
I Sverige är pumpkraft ovanligare. Energibolaget Fortum har två pumpkraftverk som är i drift. Pumpkraft kräver en höjdskillnad som gör att ett verk inte kan byggas var som helst. Därifrån kom idén om att använda gamla gruvschakt.
– Varför inte gå neråt och bygga något som inte stör någon?, säger Thomas Johansson.
Gamla gruvanläggningar är redan påverkad miljö. Gruvbolagen har också ett ansvar att ta hand om marken där det varit gruvdrift. Då kan platsen användas till en ny verksamhet.
– Det kan gå från att vara en belastning till något positivt både för ekonomin och för samhället i stort, säger Thomas Johansson.
Klimatkrisen gör att världen måste ställa om till förnyelsebar energi. Den gröna omställningen gör samtidigt att behovet av att kunna lagra energi ökar. Vind och sol ger ett ojämnt flöde av energi och då kan energilager stabilisera tillgången.
– Det är ett cirkulärt tänkande som är väldigt konkret, säger Thomas Johansson.
Viktigt med energilager
Han hoppas att batteritillverkaren Northvolts konkurs inte ska göra att alla nystartade teknikföretag dras över en kam. Den gröna omställningen måste göras ändå.
Kriget i Ukraina har också visat på behovet av en säker elinfrastruktur. Inte bara för krig utan även för andra typer av kriser. Även där kan energilager spela en viktig roll.
Svunnen tradition
Nästa steg för Mine Storage blir att få klart med tillstånd för verksamheten i Norberg från mark- och miljödomstolen. Sedan görs det som kallas projektering. Detaljerna bestäms för inköp av utrustning och byggnation. Byggstart planeras till 2027 och om allt går som det ska kommer anläggningen att vara i drift 2029.Thomas Johansson har tidigare arbetat inom ABB i 26 år. Han har därmed en lång erfarenhet av energifrågor. Han tycker att det är positivt att projektet med pumpkraft både anknyter till Norbergs svunna tradition av gruvdrift och Västmanlands fortfarande aktiva verksamhet inom energiteknik.
– Det finns en väldigt positiv inställning i bygden, säger han.