KVINNOKÄMPE. Luul Jama kämpar för könsstympade kvinnors rätt i Sverige.
KVINNOKÄMPE. Luul Jama kämpar för könsstympade kvinnors rätt i Sverige.

Tusentals i Sverige har tvingats könsstympas

Luul Jama vill hjälpa de tusentals flickor och kvinnor i Sverige som har blivit könsstympade

Publicerad
Stort antal. Socialstyrelsen har gjort en uppskattning om att så många som 68 000 kvinnor och flickor i Sverige kan ha utsatts för könsstympning

Luul Jama, 40 år, kommer från en somalisk släkt men är född i Kenya. Hon säger att hon tillhör en väldigt liten minoritet av somaliska kvinnor som inte är könsstympade. Könsstympning kan ske på olika sätt. Det kan innebära att flickors yttre könsdelar har skurits bort, att klitoris har skadats och i vissa fall även att blygdläpparna har skurits av och sytts ihop till en mindre öppning.

Luul Jamas mormor visste att könsstympning är olagligt i Sverige och hotade att polisanmäla det om Luul Jama skulle utsättas för det. När Luul Jamas familj kom till Sverige bodde hon först i Arboga. När det blev dags att gå gymnasiet flyttade hon till Västerås och började på Carlforska. Hon träffade tre jämnåriga flickor i Västerås som fått sina könsorgan hopsydda.

– De var ofta borta från skolan för att menstruationen inte kunde komma ut. De missade lektioner för att det tog lång tid för dem att kissa och de fick hög frånvaro, säger Luul Jama.

Ser ett stort behov

Uppskattning av antalet berörda

Under 2021 var 165 000 kvinnor och flickor folkbokförda i Sverige med ursprung från ett 30-tal länder där kvinnlig könsstympning förekommer. Socialstyrelsen gör en uppskattning av antalet kvinnor och flickor som kan ha utsatts för könsstympning och antalet flickor som riskerar att utsättas för könsstympning.

● Kvinnor och flickor som kan ha utsatts för könsstympning: cirka 68 000.

● Flickor som riskerar att utsättas: cirka 13 000–23 000.

● I Sverige är alla typer av könsstympning förbjudet enligt lag. Om man är bosatt i Sverige är det även olagligt att genomföra ingreppet utomlands.

Luul Jama bor nu i Stockholm och arbetar heltid med föreningen Existera som kämpar mot könsstympning. En av de aktiva i föreningen bor fortfarande i Västerås och tanken är att föreningen ska starta samtalsgrupper i Västerås.

– Vi ser ett stort behov av det, säger Luul Jama.

Fler riskerar att utsättas

Socialstyrelsen har gjort en uppskattning om att så många som 68 000 kvinnor och flickor i Sverige kan ha utsatts för könsstympning och att 23 000 flickor riskerar att utsättas. Luul Jama säger att hon vet att även flickor födda i Sverige utsatts för könsstympning men hon vet inte om ingreppen görs i Sverige eller utomlands.

De personer i Sverige som har utsatts för könsstympning har möjlighet att få hjälp i form av operationer och samtalsstöd. Den informationen hjälper föreningen Existera till att sprida.

Det långsiktiga målet är att bryta de normer och attityder som leder till könsstympning. Flera religioner har en kyskhetsnorm som går ut på att kvinnor inte får ha sex innan de har gift sig.

– Det handlar om att ta kontrollen över flickors sexualitet, säger Luul Jama.

Den normen måste förändras för att könsstympningar ska upphöra, menar hon. Därför måste även pojkar och män, i de kulturer där könsstympning förekommer, få information för att inte föra vidare normerna

Powered by Labrador CMS