Underskottet allt större i individnämnden
Fler ärenden inom både barn och unga och våld i nära relationer, det tillsammans med missbruksvård och en bostadsdel som slukar pengar. Underskottet har växt rejält.
Miljonerna bokstavligen rullar i individ- och familjenämnden.
Efter att Västerås Tidning i augusti rapporterade om att nämnden tror på ett underskott på 132 miljoner kronor har underskottet växt ännu mer.
När förvaltningen och nämnden i veckan kallade till presskonferens presenterades nya siffror och då pekar allt på att nämnden kommer landa på ett underskott på 170 miljoner kronor.
Förvaltningen har pekat ut fem områden som sticker ut och är en förklaring till att underskottet ökar.
1. Ungdomsvård.
– Från januari till augusti har det kommit in totalt 2 654 aktualiseringar. En ökning med 880 aktualiseringar jämfört med föregående år samma period, förklarar Gunilla Westberg, direktör på individ- och familjeförvaltningen.
Individ- och familjeförvaltningen förklarar en aktualisering, som ett ärende där ett barn eller en ungdom som någon anmäler oro för. Det kan exempelvis vara skolan, polis eller anhörig. Uppskattningsvis kommer 50 procent av ärendena leda till en utredning och av dessa, 50 procent som leder till en insats i någon form.
2. Placeringar inom missbruksvård kostar nämnden stora belopp.
– Vi har många personer i dyra placeringar, förklarar Ann-Louise Molin Östling (S) som är ordförande i individ- och familjenämnden.
När förvaltningen tittade på jämförelsetal för Uppsala, som också är en stor kommun, visade det sig att Västerås har hög kostnad för missbruksvård.
3. Våld i nära relationer.
Här ökar antalet ärenden och insatser kraftigt för individ- och familjeförvaltningen.
– Ökat inflöde på både barn- och ungdomsområdet och våld i nära relationer kan förklaras av att samhället blir bättre på att uppmärksamma barn som far illa eller att våldsutsatta vågar söka hjälp, inte minst efter den metoo-debatten. Det är något positivt som leder till ökade kostnader inom socialtjänsten, säger Ann-Louise Molin Östling (S).
4. Ekonomiskt bistånd.
Läget ser ekonomiskt bra ut men mörka moln tornar upp sig. Individ- och familjeförvaltningen ser oroligt på vad som händer när Arbetsförmedlingens roll kommer ändras, att det finns stor risk att fler kommer behöva ekonomiskt stöd då de tidigare varit i arbetsmarknadsåtgärder.
5. Bostäder.
Västerås stad med individ- och familjeförvaltningen står för många sociala kontrakt. Det finns flertal olika anledningar till att personer har sociala kontrakt. Nu är individ- och familjeförvaltningen självkritiska - de har varit allt för dåliga på att följa upp de sociala kontrakten.
– Vi behöver lotsa människor vidare så de klarar sig på egen hand, säger Ann-Louise Molin Östling (S).
– Jag förstår att många känner en trygghet i sitt boende, men målet är att man ska bli självständig, fortsätter Ann-Louise Molin Östling.
Nu reformeras de sociala kontrakten så att fler ska bli självständiga.
Ann-Louise Molin Östling (S) återkommer till det som som skiljer denna nämnd mot många andra nämnder. Lagkrav gör att socialtjänsten måste agera och därmed ökar kostnaderna. Andra nämnder kan skära i verksamheter, men det sociala skyddsnätet kan inte upphöra att existera.