Välbesökt invigning av kamputställning
Nu är utställningen "100 % kamp – Sveriges historia" invigd på Västmanlands läns museum. Utställningen handlar om alla de olika rättighetskamperna som förts i vårt land och är den första i sitt slag.
Nu är utställningen "100 % kamp – Sveriges historia" invigd på Västmanlands läns museum. Utställningen handlar om alla de olika rättighetskamperna som förts i vårt land och är den första i sitt slag.
Utställningen behövs för att vi ska få energi och kraft att fortsätta att se till att samhället är öppet. Att vi förstår att rättigheter inte är för evigt vunna.
I biskopen Mikael Mogren invigningstal lyfte han bland annat två rättighetskämpar från länet:
– Jag har de som gått i bräschen som mina förebilder. Här i vår byggd har vi två exempel: Lydia Wahlström, prästdotter från Barkarö och första ordföranden för rösträttskampen i Sverige, samt Erik Thorsell från Surahammar som var gayaktivist och folkbildare samtidigt som han jobbade på bruket.
Det skrivbord som Erik Thorsell satt vid då han skrev alla sina tal är ett av objekten som ställs ut. Kopior på ett par av hans tal finns också att läsa. Familjen Badenius som ägde bordet har skänkte det till Länsmuseet så nu ingår det i museets samling. Ett annat objekt som visas upp är rösträttskämpen Frigga Carlbergs suffragettsjal från England. Sjalen är inlånad från Frigga Carlbergs barnbarnsbarn Gertrud Dahlberg som bor i Köping.
– Rösträttssjalen är fantastisk! Att den har kommit från suffragetterna i England till Frigga Carlberg i Göteborg för att landa hos hennes barnbarnsbarn. Att vi får låna den är helt makalöst, säger Lena Engström Englin, museipedagog, entusiastiskt.
Utställningen finansieras av Riksantikvariatämbetet, region Skåne, Postkodlotteriets kulturstiftelse samt statens kulturråd. Projektledare för utställningen är Anna Furumark. Det är hon som tagit initiativet till utställningen, valt materialet och skrivit de flesta texterna.
– Den här utställningen behövs för att vi ska få energi och kraft att fortsätta se till att samhället är öppet. Att vi förstår att rättigheter inte är för evigt vunna. Utställningens uppdrag är att lära oss om hur massvis med människor har kämpat för att få de rättigheter vi har idag samt att slå hål på de missförstånd som råder. Som att allmän och lika rösträtt kom 1921. Då var det bara 54 procent av den vuxna befolkningen som hade rösträtt. Det var inte förrän 1989 som allmän rösträtt infördes i Sverige, när även de med vissa funktionsnedsättningar fick den rättigheten, berättar Anna Furumark, utställningsproducent.
Jätteära att vara med
En av besökarna vid invigningen var Maria Israelsson. Hon genomgick en könskorrigering 2013 och fick i samband med det struket släktskap till sina barn. En rätt hon och andra transpersoner fick tillbaka i år då lagen ändrades efter år av demonstrationer och påtryckningar.
– Jag ser det som en jätteära att få vara en del av utställningen. Det var en bekant till mig som berättade att jag var med på bild från en demonstration, så därför åkte jag hit från Stockholm för att vara med på invigningen. Jag tror den här utställning har jättestor betydelse, säger hon.
Behövs det en utställning om rättighetskamper 2017?
– Ja, polska kvinnors aborträtt förbjöds nyligen. Vilket betyder att kvinnor i Polen är fullständigt rättslösa, vilket är helt fruktansvärt. Den största orsaken till att kvinnor dör idag är på grund av dålig mödravård, avsaknad av preventivmedel och ingen aborträtt. En av de saker vi vill berätta med utställningen är att det alltid är fattiga mänskor som drabbas när rättigheter tas bort. För de som har pengar kan oftast köpa sig rättigheter, berättar Anna Furumark.
Utställningen "100 % kamp – Sveriges historia" visas i Västerås fram till 24 september.