Vanvård visas på vårdmuseum
Ny utställning belyser vanvården av personer med funktionsnedsättning
Långt in i vår tid fick personer med funktionsnedsättning bo på institutioner där de berövades makten över sina liv och ofta utsattes för vanvård. Denna mörka del av den svenska historien står i centrum för utställningen "Inlåst & utanför", som är på tillfälligt besök hos Vårdmuseet i Västerås och invigs den 7 januari.
Utställningen handlar framförallt om hur det under 1900-talet i Sverige fanns statliga institutioner där personer med funktionsnedsättning låstes in, utsattes för vanvård och fråntogs sina rättigheter.
– Det var människor som inte passade in, säger AnneChristine Ahl som är sjuksköterska och volontär på Vårdmuseet.
Rasbiologiska rötter
Föräldrar som fick barn med funktionsnedsättningar fick rådet att lämna bort sina barn och glömma dem. Samhällssynen präglades av rasbiologi där människor delades in i olika människotyper. De som avvek från normen fick inte heller fortplanta sig och steriliserades. Utställningen är tänkt att leda till diskussioner.
– Hur kan man genom att lära av historien skapa ett bra samhälle för alla?, säger AnneChristine Ahl.
– I en ekonomiskt pressad situation är det lätt att det drabbar de som har det svårast, det finns en risk att de som grupp drabbas av effektiviseringar, säger Ulla-Britt Blomquist som är arbetsterapeut och volontär på Vårdmuseet.
Samtidigt rör det sig om komplicerade frågor. Vanvården av avvikande skedde parallellt med uppbyggnaden av folkhemmet som många också förknippar med en positiv samhällsutveckling i form av skola, vård och omsorg åt alla. Numera finns en annan syn på funktionsnedsättningar men även inom dagens sjukvård finns det säkert synsätt som i framtiden kanske kommer att betraktas som felaktiga.
– Det nya är inte alltid rätt, säger AnneChristine Ahl.
Visar annat i vanliga fall
Alla läsare känner kanske inte till Vårdmuseet som finns i regionhuset intill sjukhuset i Västerås. Här kan man i vanliga fall bland annat se historiska föremål från sjukhus och apotek, instrument och uniformer. Däribland visas en tandläkarmottagning från 1920-talet och en operationsbrits från 1950-talet. Under tiden som den nya utställningen visas kommer det dock inte att hållas någon guidning av det övriga materialet.
Vårdmuseet sköts av den ideella föreningen Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia. Föreningens medlemmar är själva vårdpersonal och de mest aktiva är pensionerad vårdpersonal.