Västeråsare minns Förintelsen i svår tid
Förintelsens minnesvecka uppmärksammar ett mörkt förflutet samtidigt som många upplever att utvecklingen nu går i fel riktning
Vi måste arbeta aktivt med att värna demokratin varje dag
Torbjörn Messing, sakkunnig inom jämställdhet och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen
Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945 befriades av sovjetiska Röda armén.
Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag i Sverige. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, däribland andra etniska minoriteter samt politiska motståndare.
I Västerås kommer Förintelsen att uppmärksammas med kulturevenemang under flera dagar, den 23 till 31 januari. Bland mycket annat kommer det att visas filmer och hållas diskussioner utifrån dessa. Torsdag den 30 januari visas filmen ”One Life” som är den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra världskrigets utbrott.
– I panelsamtalet efter filmen kommer vi att dra paralleller till dagens samhälle och människor som hjälper ensamkommande flyktingbarn idag. Är de också hjältar som ger barn skydd, eller är de ”halvkriminella” som tänjer på lagar? Wintons hjältedåd uppmärksammades inte förrän 50 år senare. Kommer de som hjälper flyktingar idag också att ses som hjältar i framtiden?, skriver Torbjörn Messing, sakkunnig inom jämställdhet och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen, i ett mejl till Västerås Tidning.
Oroad över samtiden
Bakgrunden till Förintelsens minnesdag är bland annat att man ville ”så frön till en bättre framtid i en jord genomsyrad av ett mörkt förflutet”. Torbjörn Messing är orolig över läget just nu.
– Global, nationell och lokal statistik visar en tillbakagång där de antidemokratiska krafterna växer sig allt starkare. Globalt är det tydligt hur nationalism, främlingsfientlighet, propaganda, desinformation, påverkan från främmande makt, hot, hat och rasism ökar. Vi är tillbaka på 1988 års demokratinivå säger demokratiinstitutet V-Dem och gör kopplingar till kalla kriget. Tyvärr ser vi mönstren även i Sverige och Västmanland och därför är Minnesveckan så viktig. Vi måste arbeta aktivt med att värna demokratin varje dag, skriver han.
Torbjörn Messing arbetar ständigt med dessa frågor på länsstyrelsen.
– Vi ska ta fram lägesbilder, kunskapshöja och samverka för att de politiska målen uppnås på den regionala och lokala nivån.