Deltagare. Torbjörn Messing deltar i aktiviteterna till minnet av Förintelsen. Bilden till vänster visar ingången till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.
Deltagare. Torbjörn Messing deltar i aktiviteterna till minnet av Förintelsen. Bilden till vänster visar ingången till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

Västeråsare minns Förintelsen i svår tid

Förintelsens minnesvecka uppmärksammar ett mörkt förflutet samtidigt som många upplever att utvecklingen nu går i fel riktning

Publicerad Senast uppdaterad

Vi måste arbeta aktivt med att värna demokratin varje dag

Torbjörn Messing, sakkunnig inom jämställdhet och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1945 befriades av sovjetiska Röda armén.

Sedan 2001 har Förintelsens minnesdag varit en nationell minnesdag i Sverige. Cirka sex miljoner judar dog i Förintelsen. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, däribland andra etniska minoriteter samt politiska motståndare.

I Västerås kommer Förintelsen att uppmärksammas med kulturevenemang under flera dagar, den 23 till 31 januari. Bland mycket annat kommer det att visas filmer och hållas diskussioner utifrån dessa. Torsdag den 30 januari visas filmen ”One Life” som är den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra världskrigets utbrott.

– I panelsamtalet efter filmen kommer vi att dra paralleller till dagens samhälle och människor som hjälper ensamkommande flyktingbarn idag. Är de också hjältar som ger barn skydd, eller är de ”halvkriminella” som tänjer på lagar? Wintons hjältedåd uppmärksammades inte förrän 50 år senare. Kommer de som hjälper flyktingar idag också att ses som hjältar i framtiden?, skriver Torbjörn Messing, sakkunnig inom jämställdhet och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen, i ett mejl till Västerås Tidning.

Oroad över samtiden

Bakgrunden till Förintelsens minnesdag är bland annat att man ville ”så frön till en bättre framtid i en jord genomsyrad av ett mörkt förflutet”. Torbjörn Messing är orolig över läget just nu.

– Global, nationell och lokal statistik visar en tillbakagång där de antidemokratiska krafterna växer sig allt starkare. Globalt är det tydligt hur nationalism, främlingsfientlighet, propaganda, desinformation, påverkan från främmande makt, hot, hat och rasism ökar. Vi är tillbaka på 1988 års demokratinivå säger demokratiinstitutet V-Dem och gör kopplingar till kalla kriget. Tyvärr ser vi mönstren även i Sverige och Västmanland och därför är Minnesveckan så viktig. Vi måste arbeta aktivt med att värna demokratin varje dag, skriver han.

Torbjörn Messing arbetar ständigt med dessa frågor på länsstyrelsen.

– Vi ska ta fram lägesbilder, kunskapshöja och samverka för att de politiska målen uppnås på den regionala och lokala nivån.

Det här händer i Västerås under minnesveckan

Lördag 25 januari

Fading Stories

Plats: Västerås domkyrka

Tid: 14.00 

Vad: Fotografen Sanna Sjöswärds utställning ”Fading Stories”. Återinvigning med tal och musik.

Söndag 26 januari

Regnbågsträff

Plats: Café Elektra, Culturen, Sintervägen 6.

Tid: 16.00–18.00

Vad: På temat "När olagligheter får fortgå mot 'de andra' – var slutar det?". Filmvisning med samtal.

Film och samtal: Nelly & Nadine (barntillåten)

Plats: Elektra Bio, Culturen, Sintervägen 6. 

Tid: 18.00

Vad: Detta är den osannolika kärlekshistorien om två kvinnor som blir förälskade i varandra på julafton 1944, i Ravensbrücks koncentrationsläger.

Måndag 27 januari

Workshop: Klezmerdans

Plats: Vallonens mötesplats, Vallonvägen 15–17, Skultuna 

Tid: 9.30–10.30

Vad: Låt dig inspireras av klezmer! Klezmer är ursprungligen judisk och östeuropeisk folkmusik som under 1800- och 1900-talen influerades av amerikanska genrer som ragtime och jazz. Vallonens mötesplats välkomnar barn och äldre på workshop i klezmerdans. Fri entré. Föranmälan: pia.willen@vasteras.se

Kulturcafé: Klezmermusik & dans

Plats: Vallonens mötesplats, Vallonvägen 15–17, Skultuna 

Tid: 14.00–16.00

Vad: Klezmermusik och dans lett av Mea Nordenfeldt, tillsammans med Valeria Conte och Stian Grimstad. Ingen föranmälan.

Förintelsens minnesdag – Ceremoni

Plats: Västerås domkyrka 

Tid: 17.00

Vad: Välkommen till en ceremoni med musik, tal och ljuständning i domkyrkan för att uppmärksamma minnet av Förintelsen.

Tisdag 28 januari

Film och samtal: Führer och förförare (15-årsgräns)

Plats: Elektra Bio, Culturen, Sintervägen 6

Tid: 18.00

Vad: Propagandaministern Joseph Goebbels följer med Hitler under sju år fram till mordet och självmordet i Führerbunkern i maj 1945.

Onsdag 29 januari

Soppteater med kammarmusik

Plats: Teaterbistron, Västmanlands Teater, Slottsgatan 11

Tid: 12.00–13.00

Soppan serveras från klockan 11.30.

Vad: Tre kammarmusikaliska verk som på olika vis har koppling till Förintelsen. Två stråkkvartetter skrivna av Pavel Haas och Hans Krasa som båda levde internerade i Theresienstadts koncentrationsläger fram till 1944, samt ett nyskrivet verk för stråkkvartett och sång av Benjamin Staern, som får sitt uruppförande i januari 2025.

Föreläsning: Har historien förvanskat Förintelsen? med Hynek Pallas

Plats: Länsmuseet, Karlsgatan 2, hörsalen 

Tid: 18.00–19.00

Vad: En personligt hållen föreläsning om Förintelsen – som förklarar varför vi automatiskt tror att vi kan och förstår den, men varför det inte är så. Hur historien har förvanskat Förintelsen, dess bakgrund och offer, samt varför och hur det spelar roll idag. Fri entré men begränsat antal platser. Anmälan krävs. Mejla ditt namn och telefonnummer till anmalan.karlsgatan2@regionvastmanland.se, skriv 29/1 i ämnesraden.

Föreläsning: Min mamma Agi överlevde Förintelsen

Plats: Huvudbiblioteket, hörsalen

Tid: 18.00–19.00

Vad: Madeleine, dotter till Agi, berättar sin mammas historia. Hon användes som slavarbetare i fyra olika koncentrationsläger. Hon överlevde med nöd och näppe och kom till Sverige med Röda Korsets vita bussar.

Torsdag 30 januari

Kulturcafé: Anachnu

Plats: Vallonens mötesplats, Vallonvägen 15–17, Skultuna 

Tid: 14.00–16.00

Vad: ”Anachnu” betyder ”vi” på hebreiska. Gruppen framför judisk och israelisk musik som ofta sjöngs och spelades i ghetton under andra världskriget. Ingen föranmälan.

Föreläsning: Ökända Förintelse med Fred Taikon

Plats: Huvudbiblioteket, hörsalen

Tid: 13.00–15.00

Vad: Den 25 maj 1942 genomförde den rumänska polisen en särskild folkräkning om de så kallade ”zigenarproblemet” i hela landet. 11 441 kringresande romer deporterades med början den 1 juni 1942. Utvisningen av de stillasittande romer som hade bosatt sig permanent följde i september 1942: 13 176 bosatta romer från hela landet deporterades till Transnistrien i nio specialtåg.

Film och samtal: One Life (från 11 år)

Plats: Elektra Bio, Culturen, Sintervägen 6, 

TId: 18.00

Vad: Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra världskrigets utbrott. Fyrtio år senare återförenas han med de överlevande. En brittisk Schindlers List.

Trio Shalom spelar musik i caféet

Plats: Café Elektra, Culturen, Sintervägen 6

Tid: 17.15–17.45

Vad: Trion sjunger och spelar judisk och israelisk musik.

Fredag 31 januari

Föreläsning: Förintelsens minne – en personlig resa och ett livsengagemang

Plats: Huvudbiblioteket, hörsalen

Tid: 16.30–18.00

Vad: Lizzie Oved Scheja är grundare och föreståndare för Judisk kultur i Sverige, chef för projektet Talande minnen – Förintelsens sista vittnen och en drivande kraft bakom inrättandet av Sveriges museum om Förintelsen. Musikgruppen Anachnu spelar judisk/israelisk musik innan föreläsningen, från klockan 16.30.

Powered by Labrador CMS