Kreativiteten flödar på Hermanas
I den färgstarka lokalen på Smedjegatan i Västerås samsas smaker från både Sydamerikanska, Mexico och Karibien på tallriken. Nu firar Västeråsnykomlingen Hermanas ett halvår. – Det blir bara bättre och bättre och roligare och roligare, säger Therese Niva som äger restaurangen tillsammans med sin syster.
Det har gått ett halvår sedan systrarna Therese och Josefin Niva slog upp dörrarna till Hermanas – en Sydamerikansk bodega med plats för 40 sittande gäster. Lokalen är lite av en färgchock, och mycket av inredningen har systrarna gjort själva eller hittat på loppmarknader.
– Det här halvåret har bara svischat förbi, det känns som om det var igår vi öppnade. Allt går bättre och bättre varje dag, alla småprylar man störde sig på i början har vi rättat till, säger Therese Niva, som tillsammans med kollegan Sofia Tiger bossar i köket.
– Vi lär oss och provar nya saker varje dag här, säger Sofia Tiger.
Har västeråsarna hittat hit?
– Ja, vi har haft mer gäster än vad vi trodde vi skulle ha, ibland önskar vi att vi hade mer än 40 sittplatser. Vi försöker att få in så många sitttningar som möjligt per kväll, så det brukar bli tre till fyra sittningar per bord. Vi trodde nog aldrig att det skulle gå så här bra som det har gjort, säger Therese Niva med ett skratt.
I köket på Hermnas står Sydamerikanska och Mexikanska smaker i centrum – ibland även med en smak av Karibien. Restaurangen har sex till åtta fasta rätter på menyn, och en så kör de med en så kallad Hermanas platas, där flera mindre rätter samsas på en stor tallrik.
– Ju längre tiden har gått, ju fler smågrejer hittar vi som är roliga att ha på Hermanas platas, säger Therese Niva och Sofia Tiger fortsätter:
– Saker som vi inte har på menyn och saker som gästen inte vet om. Vi kan ha upp till tre extragrejer som inte står på menyn som vi kan ha på den.
Hermanas platas är också den rätt som går mest – ungefär till 80 procent uppskattar Therese Niva och Sofia Tiger att de serverar sådana. Och det är inget de verkar ha något emot – tvärt om.
– Vi vill nästan bara göra nya saker: pusha oss själva att komma på flummiga, nya, roliga idéer som ingen annan har, säger Therese Niva.
Sofia Tiger, som jobbat i flera andra kök tidigare, beskriver jobbet på Hermanas som lite mindre bundet till en specifik meny.
– Här kan jag stå och tänka: vad vill jag göra för något bra av den här extragrejen som jag har idag? Det blir roligare att jobba och man längtar alltid till nästa dag, säger hon.
– Visst finns det fördelar med att ha fasta rätter för man blir säkrare på dem, men på det här sätter förbättrar vi oss och blir mer kreativa, varje dag, säger Therese Niva.
Vieiras con Doritos – Doritospanerad pilgrimsmussla – för 4 pers
4 Pilgrimsmusslor
4 tortillabröd
Salsa verde
Citronmajo
Picklad rödlök
1. Pilgrimsmusslor
Panering: mjöl, ägg, doritoscrunch
Rulla pilgrimsmussalan i mjöl, sedan ägg och sist i doritoscrunch. Värm upp en kastrull med olja till ca 180 grader. Fritera sedan i cirka två minuter.
2. Salsa verde
5 st tomatillos (eller psysalis)
1 st silverlök
4 st lime (zest och saft)
1/2 avokado
1 st vitlök
1 kruka koriander
1-2 msk äpplcidervinäger
1 st jalapenos
1 st selleristjälk
Mixa tomatillosen till en slät massa. Finhacka silverlök, avokado, vitlök, koriander, jalapenos och selleristjälken. Blanda ihop. Smaka av med salt, peppar, oregano samt agavesirap.
3. Citronmajo:
2 dl citronmajonäs
1 st Citron (saft och zest)
Salt och peppar
4. Picklad rödlök
1-2-3 lag med ättika, socker och vatten
Rödlök tunt skivad
Låt ligga i lag minst 20 min.
Bygg allt och toppa med färsk koriander, limeklyfta och kubad annans.
Fat boy flank – burrito med flankstek
Tequila- och habaneromarinerad flankstek:
3dl tequila
3 st habanero
7 dl olja
5 st vitlök
Mixa alla ingridienser och häll över köttet. Låt stå minst ett dygn. Stek eller grilla köttet till medium-rare. Skiva i cirka 1 cm tjocka skivor.
Tortillabröd (30 cm)
Chimmichurri
1 kruka korriander
1 kruka persilja
1 dl limesaft
2 st salladslök
3 dl olja
1 msk spiskummin
3 st vitlök
2 st chili
salt
peppar
Mixa alla ingridienser utom salt och peppar, som du smakar av med på slutet.
Jalapenomajo
2 st jalapenos
1 kruka koriander
1 dl limesaft
1 msk agavesirap
1/2 dl oregano
1 msk spiskummin
salt och peppar
Mixa alla ingridienser och blanda ihop 5 dl majonäs, smaka av med salt och peppar.
Så här gör du burritan:
1. lägg ut bröd
2. lägg på 1 dl kokat ris blandat med svarta bönor.
3. lägg på strimlad och sköljd romansallad
4. ha sedan på köttet
5. och tomatkuber
6. picklad lök
7. och riven ost (Hermanas tips är att ha en blandning av cheddar- och mozzarella)
8. jalapenomajo
9. chimmichum
10. vik in kanterna på brödet och rulla sedan ihop din burrito.