Västerås Tidnings expert Patric Anderson tillsammans med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais under Vin i Västerås förra helgen. Foto: Privat

Det gör att ett vin blir klassiskt

Vinmässan i Västerås var verkligen välbesökt, kanske sågs vi där i vimlet? Jag höll till på övre plan med vinlegendarerna Niclas Tuomela och Michel Jamais.

Publicerad

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt

Temat denna gång var klassiska viner där vi pratade om varför ett vin kan få detta epitet.

För att sammanfatta för er som var där, och till er som inte hade möjlighet att besöka oss, så tar vi det igen här i spalten med tre av de viner vi hade med på mässan.

Det finns olika vägar för ett vin att bli omtalat som klassiskt. Det vanligaste är nog att vinet, eller stilen på vinet, funnits mycket länge. Genom att det blivit omtyckt och säljer bra, har det inte förändrats på många år.

Det har helt enkelt blivit en klassiker.

Rawson’s Retreat Shiraz Cabernet

Australien, South Eastern Australia.

Nr: 6942. Pris: 79 kr.

Om: Man har gjort vin i Australien väldigt länge, redan i slutet av 1700-talet gjordes vin för kommersiellt bruk. Men när Penfolds lanserade vinet Grange, slog man världen med häpnad och exporten ökade lavinartat. Penfolds viner är dock tänkta att lagras några år. Därför tog man fram kollektionen Rawson’s Retreat för direkt konsumtion. Fruktigt, bärigt, ganska mjukt och mycket drickbart till mat med salt, fett och protein. Det mesta alltså.

Villa Maria Sauvignon Blanc

Nya Zeeland, Marlborough.

Nr: 6262. Pris: 109 kr.

Om: Nya Zeeland är lite yngre som vinland, men har ändå gjort vin sen i början av 1800-talet. För ca 30 år sedan hände något. Hela världen förälskade sig i friskt och fräscht vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. När druvan växer här på Nya Zeeland beskrivs den ofta som extra frisk och aromatiskt. Detta vin är ett bra exempel på detta med friskt syra, lime och krusbär. Gott som det är på egen hand, men smakar också riktigt fint tillsammans med en getost som Chèvre.

Copertino Riserva

Italien, Puglia.

Nr: 2077. Pris: 89 kr.

Om: Jag har tidigare skrivit om årgångsviner och förklarat att vissa viner är tänkta att lagras för att smaka som bäst. Här har vi ett mycket skönt undantag. Vinmakaren har nämligen lagrat det åt oss! Det står 2009 på flaskan och därmed är det ett moget vin med tydliga mognadstecken som torkad frukt, läder, svamp och löv. Jättehäftigt att prova ett vin med ålder utan att det kostar skjortan. 100 procent Negroamaro som slinker ner som bäst ihop med en svampsoppa.

Château Mont-Redon Magnum

Frankrike, Châteauneuf-du-Pape.

Nr: 2811. Pris: 535 kr.

Om: Vin från södra Rhône är bland de mest klassiska i Frankrike och området Châteauneuf-du-Pape var först ut att få egen appellation. Detta system för att garantera kvaliteten på vinet är numera vedertaget över hela världen. Producenten Mont-Redon håller till här och gör viner som mycket väl representerar stilen av stora, trygga, fruktiga, bäriga och ibland något eldiga viner. Men köp det på Magnumflaska, det är mycket roligare.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS