Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson tipsar om några riktiga dyrgripar. Foto: Jonas Bergkvist

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.

Publicerad

Vinet ska förgylla måltiden

Att välja vilket vin man ska börja med är såklart valfritt men det kan vara bra att börja med ett lättare och avsluta med kraftpaketet.

Går man ut för hårt med tungt rödvin, smakar det inte så mycket av en lättare rosé. Tänk på att samma regel gäller om du öppnar med en stöddigt humlad IPA-öl.

Smaklökarna får sig en omgång och när du sedan går över på ett glas vitt vin känns det plötsligt som du dricker vatten.

Ta just ett glas vatten mellan glasen så neutraliserar du gommen lite. Det är alltid bra att ha vatten till maten.

Vinet ska förgylla måltiden och för att det inte ska bli för mycket sus i mössan – ta för vana att alltid ha fräscht, kallt vatten på bordet.

Ca’Montini Prosecco Extra Dry

Italien, Veneto

Nr: 77377 Pris: 99 kr

Om: Att inleda med lite bubbel är alltid lika trevligt. Det måste inte vara champagne alla gånger. Prosecco är jättegott att dricka väl kylt precis som det är. Vissa har tendens att vara av det sötare slaget, men denna är torrare trots sina 11 gram socker per liter. Visst finns en liten sötma, men den är inte påträngande. Ekologiskt odlade druvor och klassiska toner av päron och vingummi. God som den är och fungerar utmärkt till en canapé med lyxig skagenröra där sötman från räkorna gifter sig finfint med bubblet.

Colle Reale Cerasuolo Rosé

Italien, Abruzzo

Nr: 2242 Pris: 89 kr

Om: Tiden för rosé är snart här även om jag tycker det är gott att dricka året runt. Rosé är ett vitt vin med lite rosa färg och färgen har mycket lite med smaken att göra. Vinet är gjort på druvan Montepulciano (ekologiskt odlad) där ordet Cerasuolo är
italienska för ungefär körsbärsröd. Vinet är dock mycket ljust rosa och flörtar mycket med kompisarna från Provence. Hallon, persika och varken för sött eller för syrligt. Ska serveras väl kyld då smakar den precis så bra som en lättare rosé ska göra.

Sandhi Chardonnay 2016

USA, Santa Barbara County

Nr: 96343 Pris: 229 kr

Om: Ibland måste man få lyxa till det och öppna plånboken för ett riktigt gott vin. Men då vill man ju att det också ska smaka bra. Vissa länder som USA tar ofta bra betalt för sina viner och inte alltid får man valuta för dyra pengar. Men här får man det. Inte alls svulstig och dominerad av ekfat. Utan ren, frisk, härlig syra med måttliga inslag av ek, smör, citron och mandarin. Mycket elegant vin i burgundisk stil till humant pris. Servera kyld tillsammans med marulk, brynt smör, nötter och sauterad rödkål.

Château Bouscassé 2014

Frankrike, Madiran

Nr: 2204 Pris: 159 kr

Om: Alain Brumont är inte känd för att göra mjäkiga viner, tvärt om. I sin laguppställning har de några av vinvärldens tyngsta och kraftigaste rödviner. Detta är lillebrorsan som är mer tillgänglig för dem som inte äter taggtråd till frukost. Bara 50% Tannat (som är en mycket tanninrik druva), resten Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Jag tycker man lyckats bra med att behålla tyngd och kraft, men lyft fram frukt och märkbart mjukat upp vinet. Jäkligt gott till en köttbit, rostad klyftpotatis och en härlig, fet sås

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS