SM-VECKAN

OS-skytt. Christine Bjerendal från Lindome BK har tävlat i OS i London 2012, Rio 2016 och Tokyo 2020. Under SM-veckan kommer hon till Västerås.

Bågskytte. Historiskt SM för Västeråsklubben

Senast Västerås Bågskytteklubb var med och arrangerade ett stort mästerskap var 1965, i slutet av juni är det dags igen när Sverigeeliten gör upp i den olympiska grenen recurve på Lögarängen.

Publicerad Senast uppdaterad

På förmiddagen den 28 juni kommer landets främsta bågskyttar att göra upp på Lögastrand under SM-veckan i Västerås och Västerås BK är med som lokal arrangör.

Bågskytte

Lokal förening: Västerås Bågskytteklubb

Var: Lögastrand

När: Fredag 28 juni 09.30–11.45

Om: En match är fyra serier: fyra pilar, max 160 poäng, resp skytt skjuter två pilar var per serie, alternerande mellan lagen, efter två pilar. Lika efter fyra serier ger särskjutning. Recurvebågen har fått sitt namn ifrån dess distinkta lemmar, vilka är böjda framåt. Recurvebågen är intuitiv och lätt att komma igång med, oavsett vilken nivå du är på. Det är en traditionell båge, mixad med modern styling. Du kan använda sikten och stabilisatorer på för större precision.

– Det känns bra, det ska bli spännande att göra den här typen av tävlingsform för första gången. Det är ett speciellt upplägg som är anpassat för tv-sändning. Så det är inte ett SM i traditionell form, säger Tomas Johansson som är ordförande i Västerås Bågskytteklubb.

Landets fyra bästa mixlag, med en dam- och en herrskytt i varje, gör upp om SM-guldet i den olympiska grenen recurve. Bågskytte är en av världens äldsta tävlingsidrotter och recurve har varit en OS-gren sedan 1972.

– Till SM kommer endast fyra lag som består av en dam respektive herrskytt. De är kvalificerade genom ranking som fortgått under säsongen. Tävlingen avgörs i matchformat, först två semifinaler och därefter en bronsmatch och avslutningsvis en guldmatch. Brons och guldmatcherna kommer att direktsändas i tv.

Är det första gången ni arrangerar ett mästerskap av denna kaliber?

– Det är första gången i modern tid. Senast Västerås Bågskytteklubb var inblandad i ett större evenemang var 1965 då VM gick av stapeln i Västerås. Då avgjordes tävlingarna på Johannisbergs flygplats.

Hur många från klubben är med och jobbar kring arrangemanget?

– Klubben är för närvarande inte så stor, så egentligen är väl alla medlemmar i klubben inblandade i arrangemanget på något sätt. Vi arrangerar SM tillsammans med Svenska Bågskytteförbundet. Förbundets personal är i första hand ansvariga för genomförandet av själva tävlingsmomentet medan vi från klubben ansvarar för det övriga.

Vilka är dina förhoppningar om veckan?

– Att det blir ett bra arrangemang som genererar nya medlemmar till klubben. Vi ska i anslutning till tävlingsplatsen ha ”prova på” bågskytte och hoppas att det ska ge nya entusiastiska bågskyttar till klubben.

Powered by Labrador CMS