SM-VECKAN

Streetbasket.

Basket. Västerås Basket: ”En fantastisk möjlighet”

Under SM-veckan får Västerås Basket ett utmärkt tillfälle att visa upp sin sport och verksamhet när de är med som lokal arrangör för SM i basket 3x3.

Publicerad Senast uppdaterad

– När SM går av stapeln i Västerås vore det tjänstefel att inte vara med och arrangera, det är en fantastisk möjlighet att göra något bra, säger Arwid Wibom, ordförande i Västerås Basket.

Basket 3x3 skiljer sig dock något från klassisk basket som föreningen vanligtvis bedriver. Även om vanlig basket är snabb och händelserik är 3x3-basket än mer händelserik.

Basket

Vad: Basket 3x3 för dam, herr och para

Lokal förening: Västerås Basket

Var: Färjkajen

När: Fredag 28 juni 12.00–18.00, lördag 29 juni 10.00–18.00, söndag 30 juni 10.00–16.00

Om: De mest väsentliga 3×3-reglerna: En korg och en knappt halv basketplan En officiell 3×3-boll. Två lag med tre spelare och max en avbytare per lag. Ingen coach. En poäng för skott satta innanför 2-poängslinjen och för straffkast. Två poäng för gjorda poäng bakom 2-poängslinjen. Inga avbrott eller check efter poäng. 12-sekunders skottklocka. Första lag att nå 21 poäng eller som leder efter 10 minuters speltid vinner. Först till 2 poäng avgör en förlängning.

– Det är en enklare och snabbare variant av basket där man är tre spelare på plan istället för fem per lag, man spelar på en mindre yta och skottklockan är snabbare. Det har även kallats för street basket och har blivit mer och mer organiserat. Nu har Internationella Basketbollförbundet tagit upp det och sedan förra OS så är det en officiell OS-gren, säger Arwid Wibom.

Är det första gången ni arrangerar ett mästerskap av denna kaliber?

– Det är det absolut, i alla fall under min tid i föreningen.

I planeringsstadiet har Västerås Basket tagit fram en projektgrupp som består av cirka fyra personer och när SM-veckan går av stapeln kommer de äldsta ungdomslagen att medverka som funktionärer.

– När matcherna pågår kommer det att vara cirka 30 personer som är involverade.

Under SM-veckan ska det koras vinnare inom både dam-, herr- och paralag.

– Rullstolsbasket är en av de grejerna jag ser fram emot mest, de är otroligt talangfulla.

Hur stort är det att SM-veckan hålls i Västerås för första gången?

– Det är stort, SM-veckan är ett fantastiskt evenemang som lyfter fram många idrotter och verkligen åskådliggör dom. Många av de mindre idrotterna kanske inte får nån sorts medial uppmärksamhet men i och med det här får man det. Jag har själv tittat på tv och besökt SM-veckan tidigare så det är jättekul att det kommer till Västerås.

Basketen kommer att husera vid Färjkajen i Västerås.

– Jag tror att det är en väldigt bra plats att vara på, det är en naturlig ström med folk som passerar och förhoppningsvis stannar för att titta. Nu hoppas vi på bra väder, är det dåligt väder kommer vi att spela i Kristiansborgshallen.

Powered by Labrador CMS