Cyklisterna kommer att köra kortbaneloppen på Citybanan som delvis går längs Mälaren.

Cykel. VCK laddar för en SM-trippel

Under SM-veckan kommer Västerås Cykelklubb att vara arrangörer för tre cykelgrenar – mountainbike XCE, landsväg kortbana och paracykel jaktstart.

Publicerad Senast uppdaterad

Ulrika Ahlbäck, ordförande för VCK och Mats Thyselius, arrangemangsansvarig för SM-veckan, berättar att den anrika klubben har funnits över 100 år och har drygt 800 medlemmar.

Startplats. Ulrika Ahlbäck, ordförande för VCK, och Mats Thyselius, arrangemangsansvarig för SM-veckan, håller tummarna för att vädret blir fint under tävlingarna. Här på plats vid macken på Lögarängen där starten går för cykel kortbana.

– Vi ägnar oss åt flera olika cykelgrenar som landsväg, mountainbike, eller stigcykling – cyclocross och en del triathlon. Men mestadels cyklar vi på landsväg och i skog, säger Ulrika.

Mats säger att det onekligen känns spännande att arrangera SM tävlingarna.

– Det är ju speciellt, men inte främmande, jag har ju varit med och arrangerat tävlingar tidigare. Men just det här att det är 28 sporter under SM-veckan känns väldigt spännande.

VCK har även tidigare arrangerat SM.

– Vi har haft ännu större tävlingar då vi 2016 arrangerade stora SM, det var ju ett mycket större arrangemang för oss än det här. Men vi kommer ändå att vara ungefär 50 personer från oss som är med och jobbar.

Startar med kortlopp

Mountainbike XCE är en av tre grenar på SM-programmet.

Först ut av de olika cykelgrenarna under SM veckan är mountainbikeklassen Cross country eleminering (XCE) där man tävlar på en kortare bana med varierade utmaningar.

Cykel

Vad: Mountainbike XCE, paracykel och kortbana

Lokal förening: Västerås cykelklubb

Var: Färjkajen och Citybanan 

När: Onsdag 26 juni mountainbike 17.00-19.00. Fredag 28 juni kortbana, 10.15–11.30: damer. 12.45–14.00: herrar. Lördag 29 juni paracykel 10.00–11.00

– För oss startar tävlingarna på onsdag med XCE. Det är ett väldigt kort lopp på cirka 1 kilometer. Loppet går från Färjkajen upp mot centrum längs Svartån och är ganska kuperat med trappor och hinder. Damer och herrar, elit, kör tillsammans och vi tror att det här kommer att bli väldigt kul för västeråsarna att titta på, berättar Ulrika Ahlbäck.

Knixig bana

Fredagens kortbana landsväg, startar på rakan utanför skateparken, följer kajkanten upp mot bron mot Lillåudden fram till nästa rondell och vänder sen tillbaka. 

– De kör så långt de hinner på en timme och den som går först över mållinjen vinner. Det är en väldigt knixigt, trång bana med en massa igångdrag. Riktigt spännande och vi hoppas på mycket folk längs banan på både damerna och herrarnas lopp. Och på lördagen blir det paracykling runt samma bana som på fredagen, där man startar en och en beroende på handikapp, säger Mats. Alla loppen planeras även att sändas av SVT, infogar Ulrika Ahlbäck.

Avslutningsvis säger Mats Thyselius att han tycker att det här är väldigt kul för stan.

– Just att det händer något speciellt och att det görs samtidigt som Cityfestivalen, det är riktigt stort. Vi får verkligen hålla tummarna för att det blir fint väder.

Powered by Labrador CMS