SM-VECKAN
Distansritt. Premiär för grenen på SM-veckan: Ridvärldens maraton
I slutet av juni arrangeras SM-veckan i Västerås för första gången, och det är även första gången distansritt är med som gren i det stora evenemanget.
Mälardalens Distansryttarförening är med som lokal arrangör och ser fram emot att visa upp sin sport för Västerås och Sverige. Distansritt är en relativt liten sport, under förra året gjorde cirka 220 ryttare tävlingsstarter.
Vad är då distansritt?
– Distansritt är lite av ett ridvärldens maraton, som ställer stora krav på främst både de fysiska förutsättningarna hos hästen och de mentala förutsättningarna hos både häst och ryttare, säger Anna Wiik som ansvarar för föreningens kommunikation.
Tävlar i lag
Under SM-veckan avgörs distansrittens lag-SM på distansen 80 kilometer.Varje lag består av 3-4 ekipage och den totala ridtiden för de tre främsta ekipagen i varje lag räknas samman till lagets slutresultat. När startsignal ges, startar alla ekipage i klassen tillsammans. I en del lag väljer man att rida tillsammans och i andra väljer man att rida sina egna lopp, utifrån förutsättningarna för dagen för hästarna.
För att både hästar och ryttare ska ha hälsan i behåll delas de 80 kilometer som ska ridas upp på tre delsträckor. Hästarna besiktigas av veterinär innan start, efter varje delsträcka och efter målgång. Vid delsträckorna har man även en obligatorisk vilopaus.
Är det första gången ni arrangerar ett mästerskap av denna kaliber?
– Vi arrangerade Lag-SM även år 2021, då i Sala. Nu är det dock betydligt fler anmälda ekipage, just nu totalt 40 stycken, än vad det var då. Förutsättningarna, sett till att vi är en del av SM-veckan, avlastar oss i en del frågor, men väcker samtidigt nya frågor som ingen av oss tidigare har behövt tänka kring.
Hur många från klubben är med och jobbar kring arrangemanget?
– Just nu består funktionärslistan av omkring 70 namn och det ska in några till innan vi är klara. För en liten förening med 27 medlemmar så innebär det ett stort rekryteringsbehov gällande tävlingen. Detta är något vi hanterar via våra egna kontaktnät, men också bland annat genom att slänga frågor om funktionärshjälp på föreningens sociala medier.
Vilka är dina förhoppningar om veckan?
– Jag hoppas och tror att veckan blir en fantastisk möjlighet för många av oss i de lite mindre idrotterna att få visa upp oss för västeråsarna. Likaså tänker jag att det blir en häftig chans för både arrangörsföreningarna och staden att få visa upp sig från sin allra bästa sidan inför de tävlande, ledare och publik som besöker Västerås under SM-veckan.
Har ni något hemmahopp som deltar i tävlingen?
– Vi siktar såklart på att ha minst ett lag från MDRF på startlinjen den 26 juni. Och hur häftigt blir det inte för de ryttarna att få tävla i Västerås, påhejade av västeråsare! De senaste åren har vi ofta funnits med i gänget bakom de som tagit de ädlaste medaljerna, säger Anna Wiik.