Finnkampare. Sprinttalangen Filippa Engström (här från senior-SM-finalen i somras) är en av fyra västeråsare i Ungdomsfinnkampen i helgen. Släggkastaren Alfons Haals tävlar för tredje året i rad i seniorkampen.

Fyra Västeråstalanger får chansen i Ungdomsfinnkampen: ”Bästa på många år” 

Det finns gott om friidrottstalanger i Västerås. Ett tydligt bevis: fyra av dem får representera Sverige på Ungdomsfinnkampen i Helsingfors i helgen. ”Det är många år sedan vi hade så många med”, säger Västerås Friidrotts sportchef Elias Rapp. Till seniorkampen är dessutom Alfons Haals uttagen.

Publicerad Senast uppdaterad

Klassikern Finnkampen är inne på sitt 99:e år. 

De blågula ska tampas mot de blåvita i deras egen lejonkula.

På Olympiastadion i den finska huvudstaden kommer alltså totalt fem västeråsare att kämpa om att ta viktiga poäng i prestigekamperna.

I fjol hade ni tre ungdomar med, ännu fler i år alltså?

– Ja, det är riktigt bra. Jag kan inte hitta något om när vi hade så många sist. Det måste vara minst 10–15 år sen i alla fall, säger Elias Rapp.

Vad kan det vara ett tecken på?

– Vi har haft många väldigt duktiga aktiva från just dessa årskullar (2007 och 2008 reds. anm.). Vi har alltid haft en bra ungdomsdel i föreningen, men den blir bättre och bättre. En förklaring är att det är färre som slutar runt 15-årsåldern, vilket såklart är glädjande. 

Här är de fyra uttagna Västerås Friidrott-ungdomarna som tävlar på lördag i Helsingfors: 

Filippa Engström (född 2007): 100 meter och korta stafetten. 

Sportchefen Elias Rapp.

Elias Rapps kommentar: Väldigt duktig, hon går bara framåt hela tiden. Filippa tog sig sitt semifinal på ungdoms-EM i somras, har tagit ungdoms-SM-titlar och sprang dessutom final på 100 meter i senior-SM (sexa där på 11,72).

Samuel Wiklund (2007): Höjdhopp

Rapps kommentar: Samuel är både en duktig stav- och höjdhoppare. Han skadade armarna i våras, vilket gjort att det inte blivit så mycket stav i år. Då fick han större framgångar i höjden istället. Fick ett stort lyft med 1,98 inomhus i vintras och har hoppat 1,95 utomhus. En stor höjdtalang.

Midea Allard (2008): Slägga.

Rapps kommentar: Fanns också med ungdoms-EM och varit väldigt stabil under året och vunnit alla USM hon varit med på. Kastat över 60 meter. Vi har en väldigt fin släggtradition i klubben med duktiga tränare. Midea är ytterligare ett bevis på det.

Johanna Sundén (08): Trekamp. 

Rapps kommentar: Hon är väldigt mångsidig och behärskar det mesta, framför allt i hopp. Tagit silver på mångkamps-USM både ute (sjukamp) och inne (femkamp) i år.

Det blir även en femte VFK-representant på Olympiastadion i helgen. På seniorsidan är 21-årige släggkastaren och SM-trean Alfons Haals, för tredje året i rad, uttagen.

– Alfons kändes given. Han har persat med tre meter i år och närmar sig så smått 70 meter. Han är stabil topp-3 i Sverige.

Finnkampen avgörs under fredag–lördag, Ungdomsfinnkampen endast under lördagen innan seniorkampen drar igång.

SVT sänder i vanlig ordning.

Powered by Labrador CMS