SM-VECKAN

Fyra grenar. På SM-veckan arrangerar VGF tävlingar i fyra discipliner: trampolin, parkour, hopprep och artistisk gymnastik.

Gymnastik. VGF arrangerar fyra tävlingar: ”Samlar de bästa”  

Västerås Gymnastikförening är en av arrangörerna i årets SM-vecka och arrangerar tävlingar i fyra discipliner: artistisk gymnastik, parkour, hopprep och trampolin.

Publicerad

Av de sammanlagt 28 föreningarna som står bakom SM-veckan i Västerås, så är Västerås Gymnastikförening (VGF) en av de största.

Gymnastik

Artistisk gymnastik (AG) dam och herr

Var: Västerås Arena, Rocklunda 

När: Fredag 28 juni kl 11.00–20.00 (förträning), lördag 29 juni kl 11.45–19.00, 16.00–19.00 (finaler mångkamp) och söndag 30 juni 11.30–14.30 (grenfinaler)

Parkour

Var: Lögarängen 

När: Lördag 29 juni 12.00–14.++

Trampolin

Var: Västerås Arena, Rocklunda 

När: Onsdag 26 juni 13.00–16.30, torsdag 27 juni 9.30-11.50

Hopprep

Var: Västerås Arena, Rocklunda 

När: Onsdag 26 juni 10.00–16-30, torsdag 27 juni 9.30–15.00

– Vi samlar nu Sveriges bästa och det kommer bli tuff konkurrens för våra tävlande gymnaster men det känns fantastiskt kul att få visa upp våra duktiga ungdomar och gymnastiken som idrott, säger Tomas Elvhage, verksamhetschef på VGF.

Att vara delaktiga både som arrangör och med tävlanden, betyder mycket för föreningen.

– Det är ett ypperligt tillfälle att få visa upp vilken fantastisk idrott som gymnastiken är både lokalt som nationellt. VGF har en arbetsgrupp på nio personer som jobbar hårt med olika delar av arrangemanget och det är en jätteapparat att organisera och få allt på plats.

I år har föreningen på plats både ett junior- och ett seniorlag i artistisk gymnastik, AG, för damer samt en tävlande i parkour.

– Vi har sex gymnaster på juniorsidan och fem gymnaster på seniorsidan. De tävlar i hopp, barr, bom och fristående. På herrsidan blev det inget lag i år då killarna ännu är för unga, säger Tomas Elvhage.

Ny parkourbana

Nytt för i år är en specialdesignad parkourbana som kommer byggas upp på Lögarängen.

– Den har designats av företaget X2 Architects och är den första 3D-printade parkourbanan i Sverige och Norden. Det känns jättestort och roligt att vi får möjligheten att visa upp den här under SM-veckan, säger Tomas ELvhage.

Efter SM-veckan kommer banan att flyttas till Bellevuestadion och placeras utanför VGF:s specialhallar.

I disciplinen hopprep är enkelrep och dubbelrep de två huvudsakliga tränings- och tävlingsformerna. Tävlingarna har olika klasser i freestyle och speed, både individuellt och i lag.

– Det är fantastiskt att titta på och samtidigt en enkel och rolig sport att utöva. Hopprep är ofta en disciplin som människor överraskas av när de ser den för första gången, säger Tomas Elvhage

Tre olika grenar

Trampolinsporten består av tre olika grenar, individuell trampolin, synkrontrampolin och dubbelminitrampolin, DMT. Gymnasterna på den högsta nivån gör trippla volter på upp till åtta meter upp i luften. Gymnasterna bedöms i stil, svårighet, höjd och kontroll.

VGF har träningsmöjligheter för både hopprep och trampolin men har svårigheter att finna ledare.

– Därför samarbetar vi nu med Upplands Väsby GK och Kämpinge GF som hjälper oss med uttagningar och tävlingar. Vi hoppas dock kunna starta upp med egna grupper i båda sporterna framöver, säger Tomas Elvhage.

VGF har under åren som gått arrangerat flera Svenska Mästerskap inom olika discipliner men det är första gången de får arrangera SM-veckan, vilket är ett större evenemang än tidigare år.

– Vi hoppas på mycket publik och en fantastisk stämning i Västerås Arena som har 1 800 sittplatser. Ta tillfället i akt och kom och titta på dessa olika idrotter där eliten i Sverige kommer att göra upp om medaljerna och äran. Varmt välkomna, säger Tomas Elvhage.

Powered by Labrador CMS