Fartfyllt på fyra ben. Hundkapplöpning.
Fartfyllt på fyra ben. Hundkapplöpning.

Hektiska hundar håller hög hastighet på Hälla i helgen

SM-veckan i hundkapplöpning startar

Publicerad Senast uppdaterad
Med spring i benen. Maria Blomkvist med Dojjan, Eva Innala med Princess och Vargen, Michaela Vikström med Ludde och Micke Villén med Mico.
Med spring i benen. Maria Blomkvist med Dojjan, Eva Innala med Princess och Vargen, Michaela Vikström med Ludde och Micke Villén med Mico.

I helgen startar SM-veckan i hundkapplöpning på Västerås Hundkappbana i närheten av Hälla koloniområde. Tävlingarna arrangeras av Västerås Hundkapplöpningssällskap vilka säger att tävlingarna är ett kul, adrenalinstint event med härlig stämning för hela familjen.

Hundkapplöpning är en hundsport där hundarna jagar en attrapp som kallas ”hare” som körs runt en oval bana av sand. Hundarna springer olika distanser beroende på ras och andra förutsättningar. Distanserna är kortdistans, upp till 350 meter, medeldistans upp till 550 meter och långdistans upp till 900 meter.

Maria Blomkvist, tävlingsledare och sekreterare i Västerås Hundkapplöpningssällskap tillsammans med sin dotter Eva Innala, sponsoransvarig som nu hjälper Maria med tävlingsledarbiten, är två av de engagerade hundägarna i den ideella föreningen Västerås Hundkapplöpningssällskap.

En hund som regelbundet tävlar i kapplöpning behandlas som en elitidrottsman.

– Det handlar mycket om att hålla hunden i god form, hålla den frisk. Man håller koll på att hunden är i form fysiskt och det är jättenoga med kosten.

De betonar att hundarna framför allt är familjemedlemmar, att de är husdjur och att kapplöpningen är en kul hobby.

– När de inte tränar och tävlar så är dom som vilken annan hund som helst, som kan ligga i soffan och breda ut sig. Våra greyhounds är jättelata, skrattar Maria.

Klubben har träningar varje söndag då hundar av alla raser är välkomna.

– Det är inte bara vinthundar som kommer, det är blandraser som till exempel terriers, amstaffs, och många andra, säger Maria.

Eva säger att de har satsat på att bredda för att få med så många raser som möjligt, inte bara vinthundar.

– Jag har till exempel hundar av rasen basenji, men förstås har många i klubben greyhounds och whippets.

Alla hundar, oavsett ras, är välkomna att komma och prova kapplöpning på Västerås Hundkappbana.

– Oftast har vi träningar på söndagar, om vi inte har tävlingar. Träningarna startar klockan 13.00 så kom hit vid 12.00, säger dom.

Mer om mästerskapen

SM-veckan pågår lördag den 20 juli till och med lördagen den 27 juli. Finalerna går på lördagen och alla tävlingarna startar klockan 16.00. Fritt inträde och gratis parkering.

För mer information se: vasterashundkapplopningssallskap.se

Höjer hundarnas humor

Den största anledningen till att de håller på med hundkapplöpning är att hundarna blir så glada.

– Efteråt ser man att hunden tycker att de är roligt. Har man inte sett det är det en upplevelse.

– Det är lite som formel 1, det går jättesnabbt. När man hemma framför datorn eller tvn kan man nog inte förstå hur snabbt det går, men när man står i kurvan och hundarna passerar så känner man verkligen hur det slår i marken. Det är adrenalin och något som de flesta tycker är kul!

Och nu är det alltså dags att se många av Sveriges bästa och snabbaste hundar göra upp om SM-tecknen.

– Vi har till exempel höga förväntningar på Västeråshunden Jack, Joakim, en greyhound som är favorittippad till öppna SM.

Maria och Eva hälsar alla välkomna under SM-veckan.

– Kom hit och titta. Förutom kapplöpningarna så kommer vi även att ha lite andra aktiviteter som försäljning och fika att köpa. För barnen kommer det att finnas ballonger och de kan rita och klappa hundar.

Powered by Labrador CMS