Entouraget. Elin Cederroos med teamet från BK Rapid under invägningen i Belgien igår inför kvällens titelfajt om IBF-bältet i supermellanvikt. ”Det gick bra. Jag vägde in på 76.0 kg”, berättar Cederroos. Foto: Rapid Promotions

Ikväll kan Västerås få en boxningsvärldsmästare

Ikväll smäller det. I Belleheldecenter utanför Bryssel har BK Rapids Elin Cederroos chansen att bli den första damboxaren från Västerås att plocka hem ett världsmästarbälte. – Jag är redo, hälsar 34-åringen från Belgien inför VM-matchen.

Publicerad

Den 15 februari blev det officiellt – en Västeråsboxare får chansen att gå en titelmatch om ett världsmästarbälte för första gången sedan George Scotts glansdagar i mitten på 1990-talet.

Efter fem raka segrar som proffs är det ikväll, runt 22.30, dags för Elin Cederroos elddop: en VM-match om det ansedda IBF-bältet (International boxing federation) i supermellanvikt.

Vi hann få en kort pratstund med Elin Cederroos på plats i Belgien, där hon befunnit sig några dagar för att ladda upp på bästa sätt inför kvällens stora utmaning över tio ronder.

Hur är känslan så här på matchdagen?

– Jag bara längtar tills ikväll att få kliva in i ringen. Jag får ett leende på läpparna och pirr i magen när jag tänker på vad som komma skall, säger hon.

Hur har den närmaste uppladdningen sett ut?

– Kroppen har svarat bra på träningen och jag har försökt vila och återhämtat mig ordentligt nu sista dagarna.

Drömmen har hela tiden sedan den tidigare allsvenska damfotbollsspelaren först klev in i BK Rapids lokaler i Västerås 2011 varit att bli bäst i världen i boxning.

Sedan proffsdebuten i Stockholm för ganska precis två år sedan har resan mot världstoppen gått snabbt. Det har blivit totalt fem matcher i proffsringen – och Elin Cederroos är ännu obesegrad och rankas nu som nummer tre i världen i sin viktklass, supermellanvikt (76 kilo).

Ikväll kan hon ansluta till den exklusiva skaran av svenska kvinnliga världsmästare som bland annat innehåller namn som Mikaela Laurén och Frida Wallberg om man ser till de större och ansedda boxningsorganisationerna.

I andra ringhörnan i VM-fajten om IBF-bältet står hemmaboxaren, 29-åriga Femke Hermans.

– Jag vet att hon är offensiv i sin boxning och att hon har gått titelmatcher tidigare. Så visst, hon har mer erfarenhet än vad jag har. Men jag är redo, det är ju det här som jag och mina tränare har kämpat för alla år, säger Elin Cederroos.

Proffsgalan utanför Bryssel var tänkt att innehålla även en titelfajt på herrsidan, men på grund av skada uteblir den.

Det gör att Cederroos–Hermans blir huvudmatch på galan.

Matchen sänds live på Rapid Promotions Facebooksida.

Motståndaren, belgiskan Femke Hermans. Foto: Privat

Svenska boxningsvärldsmästare

BK Rapids Elin Cederroos har chansen att ansluta sig en tämligen exklusiv skara svenska boxningsvärldsmästare genom tiderna om man ser till de mer ansedda organisationerna.

Det finns ett antal organisationer i den internationella proffs-”djungeln”, men vedertaget räknas idag IBF, WBA, WBO och WBC som ”de fyra stora” i fråga om att vara styrande boxningsorganisationer.

Ingemar Johansson, VM-titeln i tungvikt (över 90,9), 1959.

George Scott, WBU-mästare i lättvikt (max 61,2), 1995–1997.

Fredrik Alvarez, WBF-mästare i supermellanvikt, 1997–1998.

Armand Krajnc, WBO-mästare i mellanvikt (max 72,5), 1999–2002.

Maria Lindberg, WIBF-mästare i superweltervikt, 2009–2014.

Klara Svensson, WIBF-mästare i superlättvikt (max 63,5), 2012–2014.

Frida Wallberg, WBC-mästare i superfjädervikt (max 59), 2011–2013.

Mikaela Laurén, WBC-, UBO, WIBA-, UBF-mästare i superweltervikt (max 69,8), 2014–2016.

Badou Jack, WBC-mästare i supermellanvikt (max 76,2 kg), 2015–2017. WBA-mästare i lätt tungvikt (max 79,3 kg), 2017.

Sven Fornling, IBO-mästare 2018, lätt tungvikt (max 79,4 kg)

Fotnot: WIBF och WBF är så kallade randorganisationer. En världsmästartitel där är mindre prestigefylld än i exempelvis WBC och WBO.

Källa: BoxRec och TT

Powered by Labrador CMS