SM-VECKAN

Fartfyllt. Det kommer att gå undan på Motorstadion under SM-veckans torsdag med både crosskart och rallysprint.

Motorsport. VMS firar 100 år med dubbla SM-tävlingar: ”Stort intresse”

Man kan fira 100 år på olika sätt. Västerås Motorsällskap gör det inför den svenska tv-publiken med dubbla tävlingar under SM-veckan. ”Kunde inte blivit bättre tajmat”, säger tävlingsledaren Niklas Fransson.

Publicerad

Motorsporten är en av hörnstenarna under SM-veckan.

Det visar inte minst SVT:s bevakning under tävlingsdagen torsdag den 27 juni när både crosskart och rallysprint avgörs ute vid Malma motorstadion.

Hemmahopp. Rallyföraren Kent Andersson.

– De kommer att ha åtta kameror och två drönare på plats och sänder under hela dagen. På alla inför-träffar vi varit på inser man vilken stor apparat det är. De storsatsar verkligen och har varit här och rekat och det känns superroligt, säger Niklas Fransson.

Tuff gallring

Det stora intresset för SM-tävlingarna avspeglar sig även i anmälningslistan till rallysprinten.

Det är rekordstort.

Tävlingsledare. Niklas Fransson, VMS.

Arrangören VMS har fått ”angenäma” problem på halsen då hela 92 ekipage anmält sig.

Men bara 50 får plats.

– Det blir tufft att göra gallringen, vissa kommer såklart att bli besvikna. Men det är flera faktorer som spelar in att vi inte kan vara hur många som helst. Banan ska vara värdig till finalerna, inte bara ett dike, och så måste tävlingskonceptet vara anpassat för att passa i produktionen och tv-sändningarna. Det får inte bli för långdraget.

Motorsport

Grenar: Crosskart och rallysprint

Lokal förening: Västerås Motorsällskap

Var: Motorstadion

När: Torsdag 27 juni 10.00–19.30

– Men samtidigt är det såklart helt fantastiskt att intresset är så stort. Vi vill såklart tro att det delvis beror på det goda renommé vi har av att arrangera flera crosskart- och rallycross-SM tidigare. Att det även spridit sig till rallyfolket, säger Niklas Fransson.

Många funktionärer

Funktionärslistan är omfattande.

– Vi är runt 130 personer från klubben som kommer att jobba med det här. Det är jättekul och superviktigt med det engagemanget. Det handlar ju nånstans om den klubbkänsla och sammanhållning som finns. I slutändan handlar det om att ha lite roligt ihop.

Vad betyder det för klubben att ingå i SM-veckan?

– Den stora vinnaren är nog sportgrenarna. Att vi får visa upp att de finns för publik och media.

Hur känns det så här ett par veckor innan det är dags?

– Man ska vara väldigt ödmjuk inför att säga att man är i fas, haha. Men det känns väldigt bra.

Totalt ska fyra klasser avgöras under dagen – Xtreme och 650cc i crosskart och två- respektive fyrhjulsdrivna bilar i rallysprint. De snabbaste gör sedan upp om medaljerna under semifinal och final. I rallysprinten ses hemmahoppet Kent Andersson medan det i den alltmer växande motorgrenen crosskart finns betydligt flera.

Vad hoppas ni på publikmässigt?

– Det är ju relativt väderberoende. Men blir det sol och uppehåll så … ja, ett par, tre tusen åskådare vore väl trevligt.

Efter SM laddar VMS om för årets andra stora fest – den som markerar klubbens 100 år.

Powered by Labrador CMS