SM-VECKAN

Lokal världsstjärna. Landslagsstjärnan och Surasonen Martin Regborn kommer till SM. Här under världscuptävlingen i Genua nyligen. Nu väntar Västerås city.

Orientering. Världsstjärnan från Sura kommer ”hem” och tävlar på SM

Intensiv löpning med många vägval och snabba beslut. Och en och annan västeråsare att runda i gatuvimlet. Det kommer att gå undan när sprintorienteringen avgörs under SM-veckan. ”Man kommer inte att ha långtråkigt som åskådare”, försäkrar tävlingsledaren Anna Lindgren från arrangerande Västerås SOK.

Publicerad

Ni är säkert flera som har följt SVT:s sändningar från sprinttävlingarna i världscupen de senaste veckorna.

Snabba beslut. Det går undan på alla sätt i sprintorientering.

Allt avgörs i stads- och parkmiljö och i stort sett vad som helst kan hända då gatulivet, med flanörer och allt vad det innebär, flyter på som vanligt under tävlingarna med begränsat med avspärrningar.

– Stadsorientering är väldigt annorlunda mot skogsorientering. Väldigt intensivt med många vägval och snabba beslut, säger Anna Lindgren.

Hon kan inte säga så mycket om banorna eftersom de är hemliga för löparna fram tills startögonblicket då löparna får kartan i sin hand.

– Men jag kan säga så mycket som att de kommer att gå i delar av Västerås city med mål i arena Vasaparken för finalerna. Där kommer det finnas läktare och storbildsskärm för publiken.

Likt vid världscupsändningarna kommer löpande kameramän följa tävlingarna, kombinerat med fasta tv-stationer.

Även en del av de svenska landslagslöparna som tv-publiken fått följa är på plats i Västerås.

Den största: världscupledande och VM-uttagna Martin Regborn. I högsta grad lokal dessutom – uppvuxen i Surahammar med Surahammars SOK som moderklubb. Nu tävlande för Örebroklubben Hagaby.

32-åringen har bland annat ett EM-guld i långdistans från 2022 på meritlistan.

Andra landslagslöpare som märks i startfältet är Gustav Bergman och August Mollén.

– Eftersom sprint-VM hålls i Edinburgh bara två veckor efter SM är det inte alla av de främsta svenskarna som kommer. Men vissa tycker att det är en bra genomkörare inför VM, säger Anna Lindgren

Apropå VM hölls det för exakt 20 år sedan i Västerås.

Lokala arrangören Västerås SOK (VSOK) är nämligen – förutom att med sina omkring 500 medlemmar vara en av de största orienteringsklubbarna i Sverige – även van arrangör av stora tävlingar.

Vid sidan av diamanten VM 2004 hölls World Park Tour (WPT) här redan 1998, en av de första sprinttävlingarna som någonsin arrangerats.

Cirkeln sluts också på ett sätt – för när sprintorienteringen fick SM-status 2002 hölls premiärtävlingen just här i Västerås.

Utöver tävlingsgrenarna individuell sprint och sprintstafett kommer VSOK att arrangera en så kallad publiktävling, Arossprinten, som är en tävling för publiken som går på lördag förmiddag.

– Det brukar alltid finnas en publiktävling, de som är på plats och hejar på de sina brukar äwven själva vilja springa.

Så oavsett tidigare orienteringserfarenhet kan vem som helst delta på samma arena och i samma område som kvalet avgjordes kvällen innan nere vid Öster Mälarstrand. Det går bra att anmäla sig på plats på tävlingsdagen.

Det blir intensiva dagar för er i klubben?

– Det blir det! Men det känns jätteroligt att få vara med under SM-veckan och visa upp sporten. Det är kul att det blivit mer och mer tv-sändningar, säger Anna Lindgren som sitter med i en tävlingsledningsgrupp från VSOK på omkring tio personer som jobbat intensivt sedan i höstas med arrangemanget.

Orientering

Klasser: Sprint och sprintstafett

Lokal förening: Västerås SOK

Var: Öster Mälarstrand (kvalet) och Vasaparken

När: Fredag 28 juni 18.00–20.00 (kval), lördag 29 juni 14.45–17.00 (sprint), söndag 30 juni 9.45–11.00 (sprintstafett)

– Vi kommer vara uppåt 300 volontärer, de allra flesta medlemmar i VSOK. Vi finns även med vid aktivitetsytan på Lögarängen där besökare kommer att få prova på labyrintorientering. Det är en mycket snabb och lättillgänglig form av orientering som passar alla åldrar och fungerar bra också för personer med funktionsnedsättningar.

Lokala hemmahopp:

Från arrangörsklubben VSOK kommer följande att delta på SM: Maja Ahlström, Erik Palm, Nike Rinaldo, Sixten Slagbrand, Edvin Vikström och Hugo Zetterberg.

Dessutom framstående Fredrik Hamrefors, tidigare VSOK-löpare.

Från Surahammars SOK kommer bland flera andra Vidar Nettelmark till start, segraren av natt-SM H20 i våras.

Powered by Labrador CMS