SM-VECKAN

SM – ovanför vattenytan. Det kommer att gå undan på Mälaren.

Segling. OS-deltagare på plats på Mälaren: ”Lite extra nerv”

Mästerskapsrutinerade Jollekappseglarna Västerås laddar för dubbla tävlingar under SM-veckan. Med bland andra en OS-seglare i startlistan.

Det kommer att tävlas i två olika typer av klasser i vattnen just utanför Lögarängen: IQ foil och Formula foil. 

Patrik Björklund, JKV,

För gemene man så är det olika typer av vindsurfingbrädor som med hjälp av en vinge (bärplan) foilar fram ovanför vågorna. Vattenmotståndet blir då mycket lågt och man kan på det här sättet segla väldigt fort. 

Ny OS-gren

IQ-foil är en nybliven olympisk entypsklass vilket innebär att alla seglare på startlinjen seglar med identiskt material tillverkat av samma tillverkare. 

Det finns en riktig stjärna i startfältet. Johanna Hjertberg är uttagen till OS-seglingarna i Paris senare i sommar och kommer nu att värma upp på Västeråsvatten. 

– Tyvärr saknar vi lokala deltagare i IQ-foil, säger Patrik Björklund, kappseglingsansvarig i JKV.

Annat är det i den andra klassen Formula foil som till skillnad från IQ-foil en konstruktionsklass, vilket innebär att seglarna är fria att välja material som uppfyller vissa givna mått mm. 

– Här har vi några riktigt duktiga hemmaseglare med Stefan Söderlund i spetsen. Stefan har under de senaste åren placerat sig topp fem i den svenska cupen och är med och slåss om en av medaljerna nu på SM. Lite fördel får vi hoppas att han får av att känna till hemmavattnet och kanske också publikens stöd, säger Patrik Björklund.

Segling

Grenar: IQ-foil och Formula foil. 

Lokal förening: Jollekappseglarna Västerås. 

Var: Mälaren utanför Lögarängen. 

När: Onsdag 26 juni 14.00–19.00, torsdag 30 juni 11.00–19.00, fredag 29 juni 10.00–17.40

Hur känns det att vara en del av SM-veckan?

– Att kunna bjuda västeråsarna på fartfylld segling är häftigt. Och att ha ett tävlingsområde mitt inne i stan känns jätteroligt. Sen har vi en växande vindsurfingsektion i klubben just nu med många aktiva så att få bjuda oss själva på ett ett sånt här event känns väldigt bra.

Vana arrangörer

JKV är också erkänt duktiga arrangörer av stora seglingstävlingar.

– Så sett ur ett tävlingsmässigt perspektiv är detta litet för oss och arrangörsmässigt är vi inte oroliga. Sen kommer ju SVT att sända och det blir alltid lite extra nerv.

Jollekappseglarna Västerås har en lång tradition av att fostra duktiga vindsurfare och jolleseglare. I svenska seglarförbundets utvecklingslandslag finns det för tillfället två seglare med rötterna i Västerås – Hanna Koba och Carl Ljunggren. 

– Hanna har tagit studieledigt från sina läkarstudier för att göra en seriös satsning mot OS 2028 i jolleklassen ILCA 6, medan Carl fortsätter att segla parallellt med sina studier. 

Powered by Labrador CMS